Print Friendly, PDF & Email

Dit is een heerlijke aardbeienspread en stond als basic in ons Healthy Vegan Voorjaarsmagazine. Het is een heerlijke spread met veel gezonde eigenschappen. Wist je dat 100 gram aardbeien maar liefst 60 mg vitamine C bevat? Dat is echt een enorm aantal! Ook zijn alle B-vitaminen vertegenwoordigd (behalve B12), bevat het vitamine K, kalium, ijzer, magnesium, koper en zink. Zink is een belangrijk aandachtspunt bij een plantaardig voedingspatroon, daar schreven we eerder al een artikel over.

Aardbeien zitten niet alleen bomvol vitamines, maar bevatten ook heel veel antioxidanten. Dit zijn stofjes die schadelijke vrije radicalen in je hersenen bestrijden en celveroudering vertragen. Oftewel: ze houden je jong en scherp!

Aardbeien koop je wel het best biologisch, want het blijkt dat het een van de meest bespoten vruchten. Doordat de aardbei alles in zich opzuigt, kun je het er ook niet afwassen door het schoon te maken. Je hebt ook verschillende kwekerijen waar je zelf kunt kopen als aardbeien in het seizoen zijn. Zo kwamen we deze aardbeienkweker tegen in Pijnacker, woon je daar niet dichtbij? Er zijn door het hele land aardbeienkwekers en pluktuinen.

Dit heb je nodig

50 ml water
200 gram aardbeien, liefst zoete
50 gram zoete appel, geschild en geraspt
1/2 sinaasappel, geschild en in stukken
2 eetlepels chiazaad
optioneel: vanille extract

Zo maak je de aardbeienspread

Doe het water samen met de aardbeien en appel in een pan en breng dit aan de kook. Voeg vervolgens de chiazaad en sinaasappel (en evt. vanille extract) toe. Kook dit ongeveer 1 minuut en doe het dan in een schoon potje met goed afsluitbare deksel, draai het goed dicht en laat het goed afkoelen.

Geniet ervan!

Tip 1: lekker op een broodje, cracker, maar ook erg lekker door de plantaardige yoghurt of vla.
Tip 2: je kunt lekker variëren met fruit en zo verschillende spreads maken.

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This