Print Friendly, PDF & Email

Deze vegan Zweedse ‘gehaktballetjes’ met saus zijn misschien wel het meest bekende gerecht van Zweden. Het is niet alleen bij de Ikea populair, maar Köttbullar is ook echt een populair Zweeds gerecht.  Dit is onze eigen vegan versie van köttbullar, want het is een echt vleesgerecht, al komt de witte saus qua smaak echt dichtbij het origineel. Een super heerlijke combinatie.

Wij houden ook echt van Zweden, maar eigenlijk van heel Scandinavië. Het heerlijke buitenleven, de rust,de ruimte…… héérlijk!

In de categorie vakantielanden recepten is dit het derde recept, vorige week zondag publiceerden we de Griekse Moussaka en afgelopen woensdag de Turkse Kumpir.

Aantal personen: Bereidingstijd: 30 minuten

Dit heb je nodig

Voor de balletjes

100 gram groene linzen
50 gram aardappel
1 ui
1 theelepel tomatenpuree
2 eetlepels appelmoes (100%)
4 eetlepels havermout
4 eetlepels havervlokken
1 eetlepel psylliumvezel
2 kruidnagels (alleen de knopjes, met je vingers verkruimelen)
1/2 theelepel kurkuma
1/2 theelepel nootmuskaat
Peper en zeekraalzilt naar smaak

Voor de saus

150 ml kokosmelk
1 theelepel uienpoeder
1/4 theelepel lavas, korianderpoeder, peterselie, tijm en dille (of evt. groentebouillonpoeder)
1 kruidnagel (alleen het knopje, met je vingers verkruimelen)
1 theelepel mosterd

Zo maak je deze vegan Zweedse balletjes

  1. Kook de groene linzen volgens de verpakking beetgaar
  2. Kook ook de aardappel beetgaar
  3. Doe in een bakpan een beetje water en voeg hier de gesneden ui aan toe, gaar dit voor ongeveer 3 minuten én voeg dan de tomatenpuree en kurkuma eraan toe. Laat de tomatenpuree even ontzuren en dan kun je het gebruiken.
  4. Als dit gekookt heeft en de uien gebakken zijn, voeg je alle ingredienten, behalve de havermout, havervlokken en psylliumvezel, bij elkaar en pureer je het tot een fijne massa.
  5. Maal de havermout en havervlokken iets fijner en voeg het dan samen met de psylliumvezel toe, schep het er goed doorheen en breng het verder op smaak met zeekraalzilt en peper.
  6. Draai er mooie balletjes van en bak ze daarna in een droge pan mooi bruin en gaar.

De saus

  1. Breng de kokosmelk aan de kook en voeg alle kruiden en specerijen toe en laat het op laag vuur licht indikken.
  2. Schep het over de balletjes en serveer het met wat verse peterselie.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde p.p. Zweedse ‘ gehaktballetjes ´ met saus

Kcal 310 Eiwit 10,3 gram Koolhydraten 37,5 gram Vet 10,8 gram Voedingsvezel 11,7 gram
Kalium 730 mg Calcium 83 mg IJzer 4,8 mg Magnesium 89,6 mg Zink 2,2 mg

 

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Klik hier voor hét boek over whole food plant-based eten!

 

Boost je gezondheid met plantaardig eten

Nee, dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This