Print Friendly, PDF & Email

De vakanties zijn hier begonnen, betekent 6 weken lang even een eigen ritme, niet om 6.30u er met elkaar uit moeten, niet reizen om onze dochter naar school te brengen én juist tijd om weer lekker even op te laden voor een nieuw schooljaar. Het zomerweer is ook wat meer in aantocht wat natuurlijk ontzettend fijn is voor iedereen denk ik!

Als ik aan vakantie krijgen denk, dan kregen we vroeger altijd fastfood, we mochten kiezen wat we wilden eten. Zo kwamen we op dit idee, niet dat onze kinderen dit hebben bedacht, maar dit is onze maaltijd. Turkse pide staat bekend om zijn ovale vorm en heerlijke kruidige smaak. Echt fast is het niet, maar wel heerlijk van smaak! Psyliumvezel is voor de elasticiteit toegevoegd omdat het een glutenvrije deeg is.

Dit heb je nodig (voor 2 stuks)

Voor het deeg
75 gram rijstmeel
75 gram havermeel
25 gram aardappelzetmeel
3,5 gram gedroogde gist
150 ml lauw water
10 gram cashewnoten (geweekt in heet water voor 20 minuten)
½ theelepel psyliumvezel
1 theelepel komijnzaad
½ teentje knoflook
1 theelepel zeekraal zilt

Voor de saus
4 eetlepels linzen
2 eetlepels tomatenpuree
150 ml water
2 teentjes knoflook
1/2 theelepel koriander
1 theelepel komijnpoeder
Zeekraalzilt en peper naar smaak
Optioneel: stukje Spaanse peper (als je van pittig houdt)

Zo maak je deze Turkse pide

Doe alle meelsoorten samen met de kruiden en knoflook in een mengkom.

Doe de geweekte cashewnoten in een mengbeker, voeg de helft van het lauwwarme water toe en pureer dit goed fijn. Doe bij de andere helft van het lauwwarme water de gist en laat het even 5 minuten staan. Giet het water met de gist bij de meelsoorten en meng dit er doorheen. Voeg nu ook het cashewnoten papje samen met het zeekraal zilt toe. Roer het geheel tot een mooi glad deeg (het mag iets plakken dat is niet erg)

Doe het in een schone mengkom en laat het op een warme plek onder een vochtige doek 1 uur rijzen. Haal het na de rijs uit de mengkom, leg het op bakpapier, bol het uit en vorm het nu tot een mooie ovalen pizza’s en maak een mooie opstaande rand. Beleg het met het linzenmengsel en bak het daarna in een voorverwarmde oven van 225 °C voor ongeveer 20 minuten. Haal het uit de oven en laat het afkoelen.

De saus
Doe een klein laagje water in een pan en doe hierin de uitgeperste knoflook, voeg na 2 minuten de linzen, tomatenpuree en water toe. Meng dit goed door elkaar en voeg dan de koriander en komijn toe. Laat het nog even een paar minuutjes indikken en breng het op smaak met zeekraalzilt en peper. Pureer het tot een fijne massa en klaar om op je pide te smeren.

Eet smakelijk!

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This