Print Friendly, PDF & Email

We hebben een heerlijke Vegan Turkse Kumpir voor je én misschien denk je nu, daar heb ik nog nooit van gehoord of herken je het juist direct! We vertelden het zondag al toen we de Griekse Moussaka voor jullie hadden, dat we de komende 2 weken verschillende gerechten uit populaire vakantielanden gaan posten. Vandaag dus Kumpir. We moeten eerlijk bekennen, we zijn nog nooit in Turkije geweest, maar we werden getipt door iemand die dit gerecht goed kent én ja…. toen wisten we genoeg, dit gaan we maken.

Kumpir is een van de meest populaire fast-food gerechten in Turkije. Echt fast-food is het niet als je het zelf maakt, want de aardappel moet een uur in de oven, maar we snappen wel dat het populair is. De originele versie is gevuld met boter en kaas, wij hebben de boter weggelaten en alleen een ‘kaas’saus gemaakt. We moeten eerlijk zeggen dit is een heerlijke snelle ‘kaas’saus, maar we hebben ook een uitgebreidere in VeganizeFood & Gezonde Hapjes staan (dezelfde) én ja,die zou hier ook niet misstaan. Dus heb je een van die 2 e-kookboeken, dat kun je die hier heel goed maken.

Wij hebben de vulling vrij ‘klassiek’ gehouden, maar je kunt in principe er op doen wat je wilt. De knoflooksaus gemaakt met Greek Style yoghurt van Abbot Kinney (#nospon) maakt het helemaal af. Het voordeel van deze yoghurt is dat deze wat dikker is, je kunt prima een ander soort gebruiken, houdt er dan alleen rekening mee dat het wat meer gaat lopen.

Aantal: 2 personen Bereidingstijd: 15 minuten Oventijd: 60 minuten

Dit heb je nodig

2 grote aardappelen

Voor de snelle ‘kaas’saus
75 gram cashewnoten
60 ml amandeldrink (ongezoet of zelf maken )
2 eetlepels edelgistvlokken
1 mespuntje chilipoeder
1/2 theelepel nootmuskaat
Peper naar smaak

Voor de topping
1 wortel
1 kleine rode ui
1/2 blikje mais
1 kleine tomaat
4 eetlepels Greek style yoghurt (abbot kinney)
1 dikke teen knoflook
2 zwarte olijven, in plakjes gesneden
2 augurken (zuur of zelf inmaken),in plakjes gesneden
Verse bieslook of peterselie

Zo maak je de Turkse Kumpir

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Prik rondom in de aardappel gaatjes en op de plak waar je straks de aardappel open wilt hebben, maak je een snee en dan rol het in folie.
  3. Zet dit voor 60 minuten in de oven (grootte van aardappel én oven kunnen tijd doen veranderen, dus check even na 60 minuten of deze gaar is)

Snelle ‘kaas’saus

  1. Week de cashewnoten 5 minuten in heet water
  2. Doe vervolgens alle overige ingredienten er bij én pureer of mix het tot een saus.

Topping en opbouwen

  1. Als de aardappel nog in de oven staat kun je alvast de knoflooksaus maken door de plantaardige yoghurt te mengen met de uitgeperste knoflook. Op deze manier kan de knoflooksmaak goed doortrekken.
  2. Wanneer de aardappel klaar is dan maak je de aluminiumfolie open én snij je een klein stukje tot je het open kunt duwen, let op: duw niet te ver door, de aardappel moet niet breken.
  3. Prak de binnenkant van de aardappel een beetje, doe er wat kaassaus op en meng het dan tot een soort aardappelpuree. De schil moet wel intact blijven.
  4. Bouw het dan verder op door er de tomatenblokjes, de geraspte wortel, de gesnipperde rode ui, de mais, olijven en augurk op te leggen en maak het af met een lepel knoflooksaus die je hebt gemaakt.
  5. Top het af met verse bieslook of peterselie

Eet smakelijk!

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This