Print Friendly, PDF & Email

Stoofpeertjes, dat past wat ons betreft echt bij het einde van het jaar. Lekker van smaak én natuurlijk heerlijk om zo te eten, maar in dit taartje geeft het ook een heerlijke smaak. Gieser Wildeman peren zijn een speciaal ras stoofperen. In Nederland is het, het meest geteelde stoofperenras en in deze tijd makkelijk verkrijgbaar.

Dit is geen taartje waar je zo mee klaar bent, het kost wat meer tijd, vooral door de kook- en oventijden, maar het eindresultaat is wel écht de moeite waard! Misschien komt het deeg je bekend voor, we gebruikten het ook voor de Empanada’s die we vorig jaar al maakten.

Aantal: 1 taartje (springvorm 12 cm) Bereidingstijd: 90 minuten (inclusief oven- en kooktijd)

Dit heb je nodig

Voor het deeg


100 gram havermeel
40 gram boekweitmeel
80 gram plantaardige yoghurt (ongezoet)
6 stuks groene olijven
3/4 theelepel bakpoeder
Zeekraal zilt (of als je liever zout gebruikt Keltisch Zeezout) en peper naar smaak

Voor de vulling


100 gram pastinaak
100 gram winterpeen
100 gram prei
1/2 tomaat (zonder schil)
1 ui
1 teentje knoflook
1 theelepel gehakte tijm
1 theelepel uienpoeder
1 laurierblad
1 kruidnagel
150 ml kookvocht van de stoofpeertjes
zeekraalzilt en peper
en de stoofperen

Voor de stoofperen


1 liter water
5 stoofperen
300 gram blauwe bessen (diepvries)
1/2 theelepel kaneel
1/2 sinaasappel

Zo maak je deze heerlijke stoofpeertjes taartje met pastinaak  

Het deeg

Doe de 2 meelsoorten in een mengkom samen met de bakpoeder en meng dit goed door elkaar. Hak de olijven goed fijn en voeg dit ook toe, samen met de kokosyoghurt, zeekraal zilt en peper en roer het goed door elkaar tot het een soepel deeg is. Kneed het licht door en doe het dan in een kom. Zet dit voor ongeveer 20 minuten in de koelkast. Rol 2/3 van het deeg dun uit en bekleed een springvormpje van 12 cm.

De stoofperen


Breng het water aan de kook en voeg de blauwe bessen toe. Pureer het geheel fijn met een staafmixer of blender.
Haal het door een zeef heen in een andere pan, voeg de kaneel en de sinaasappel in blokjes toe, klein stukje schil is lekker
Schil de stoofperen en halveer deze, zet ze in het vocht en kook ze in een uur tot 5 kwartier op laag vuur gaar.
Laat ze afkoelen (tip je kunt deze best 1 of 2 dagen van te voren maken, dan trekken de smaken lekker door).

De vulling

Snijdt de pastinaak, wortel, prei in kleine blokjes. Snijdt de stoofpeertjes in kleine blokjes. Snijdt de ui in halve ringen en hak de knoflook grof. Snijdt de tomaat in blokjes.Doe een laagje water in de pan en voeg de ui, knoflook laurierblad, tijm en kruidnagel toe. Breng het aan de kook en voeg de helft van de wortel, pastinaak, prei, vocht van de stoofperen en stoofperen toe. Breng het aan de kook en voeg  als laatste de tomatenblokjes toe. Laat alles in ongeveer 10 minuten beetgaar koken. Pureer dit nu met een staafmixer en dan breng het op smaak met zeekraalzilt en peper. Doe in een andere pan een laagje water en voeg de wortel, pastinaak en prei toe en breng dit aan de kook. Kook het voor 3 minuten en giet dit af en doe het bij de gepureerde ragout. Voeg als laatste de stoofpeer stukjes toe. Schep de ragout in de met deeg beklede vorm en rol het overgebleven deeg dun uit. Steek een rondje uit die er precies op past en leg dit deeg erop. Zorg ervoor dat het goed sluit en zet het in een oven van 200 °C voor 25 minuten. Haal het eruit en laat even 2 minuten iets afkoelen en haal de randjes los en haal het taartje uit de vorm en zet het op een bord.

Eet smakelijk!

UNIEKE ACTIE! Op zoek naar meer heerlijke recepten zoals een heerlijke kaassaus, hachee, kerrie-ei salade of een mini pizza? In totaal 87 recepten met 50% korting voor slechts €17,50. Klik hier om nu te profiteren (slechts tot en met 15 december, daarna niet meer verkrijgbaar!!)

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Low-budget tips inclusief 4 recepten.
Vraag het helemaal GRATIS aan!
Klik hier!

Nee, dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This