Nu de week al weer voorbij is en het weer weekend is, is het weer tijd voor een lekkere soep. Deze zondag hebben we een recept voor een winterse erwtensoep. Want Nederland is wit! Sneeuw en zelfs code rood! Meer winter gaat het niet worden en daar hoort een heerlijke erwtensoep bij.
Deze goed gevulde soep van spliterwten vult goed en zorgt dat je snel weer warm bent als je buiten bent geweest.
Trientje groeide op het platteland van Drenthe en in de winter aten ze regelmatig een bord snert! Alleen was die juist rijk gevuld met vlees en ribbetjes, onze variant is vele malen gezonder met alleen maar groente en kruiden.
Het is een typische Nederlandse soep met veel lekkere groentes en als je er plakjes wortel in doet heb je een lekkere bite.
/f.eu1.jwwb.nl%2Fpublic%2Ft%2Fy%2Fb%2Ftemp-irwuhbnbwbvkzhgngikn%2Fbibnyc%2F20210206_161753.jpg)
Dit heb je nodig;
2 liter water
500 gram spliterwten
200 gram knolselderij (in blokjes)
200 gram wortel (in dunne schijfjes)
200 gram prei (in ringen)
2 laurier blaadjes met 2 kruidnagels
1 eetlepel bouillonpoeder (zonder olie) of een kruidenbuiltje van:
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde oregano
1 eetlepel bladselderij
zeekraal zilt ,peper
Zo maak je het;
Zet een pan met 2 liter water op het vuur en voeg de laurierblaadjes en kruidnagels toe. Voeg nu de spliterwten toe en kook dit voor 5 minuten. Voeg vervolgens de groentes en het kruidenbuiltje of bouillonpoeder toe en laat alles op laag vuur 30 minuten trekken.(met de deksel op de pan), kijk wel even op de verpakking van de gekochte spliterwten, want sommige varianten hebben langer nodig, dan voeg je de groentes ook later toe.
Roer wel af en toe even zodat het niet gaat aanbranden. Breng het aan het eind op smaak met peper en zeekraal zilt.
Heb je genoten van de erwtensoep?
We vinden het leuk om van je te horen!
Meer soepen
Healthy Vegan Kokos-Groentesoep
Deze soep heeft een heerlijke iets zoete smaak van de kokos, gevuld met lekker veel groentes en specerijen. Deze soep geeft je een gevoel van " laat de zomer maar komen". Een soep die past bij deze mooie zonnige zondag!
Paprika-Venkelsoep
Deze heerlijke paprika-venkelsoep is makkelijk te maken en erg lekker van smaak! Wij gebruikten bouillonpoeder van het Blauwe huis, dit is een bouillonpoeder waar geen olie en zout aan is toegevoegd. Helaas is deze (nog) niet te verkrijgen in de gewone supermarkt, wij kochten het bij de Odin, maar ook online is het te koop. Je kunt ook heel goed zelf een mengsel maken van gedroogde kruiden, net wat jij wilt.
Pittige mosterdsoep
We hebben deze week een heerlijke pittige mosterdsoep voor jullie gemaakt. We gebruikten ons eigen gemaakte mosterd en de smaak is al met al heerlijk pittig.
Healthy Vegan Winterse erwtensoep
Nu de week al weer voorbij is en het weer weekend is, is het weer tijd voor een lekkere soep. Deze zondag hebben we een recept voor een winterse erwtensoep. Want Nederland is wit! Sneeuw en zelfs code rood! Meer winter gaat het niet worden en daar hoort een heerlijke erwtensoep bij.
Healthy Vegan Minestronesoep
De week is weer snel voorbij gegaan want het is weer zondag soepdag. Vandaag hebben we een recept van Minestronesoep, een klassieke Italiaanse boeren groentesoep. Deze soep dankt zijn naam aan minestra dat soep betekend en minestrone is dan het vergrote woord .Letterlijk betekend minestrone dus grote soep, dit omdat hij uit veel ingrediënten kan bestaan.
Healthy Vegan Tom Kha ( Kai ) soep
Wij houden van soep en deze week hebben we een soep die gebaseerd is op de Tom Kha Kai soep, een klassieke Thaise soep met kip en kokosmelk. Kip bevat deze soep uiteraard niet, maar we hebben wel de typische kenmerken van laos, citroengras en Spaans pepertje in de soep verwerkt. Limoenblad is ook een kenmerk, maar soms best lastig verkrijgbaar, dan kun je ook wat limoensap gebruiken. Soms kun je het in de toko vinden, maar daarom hebben wij limoenstukjes en schil gebruikt.
Reactie plaatsen
Reacties