Zuurkoolsalade met appel

Gepubliceerd op 30 maart 2020 om 10:15

Deze zuurkoolsalade behoort wel tot de healthy vegan recepten, want het bevat lekker wat eiwitten en ontzettend veel vezels. 

Zuurkool is gezond voor de darmen vanwege het hoge aantal vezels, maar bevat ook nog een aantal vitaminen en mineralen. Zuurkool is een gefermenteerde kool en daardoor beter verteerbaar. Het is een rijke bron van ijzer, vitamine C, K en B6 en daarnaast bevat het koper, kalium en mangaan. Doordat zuurkool gefermenteerd is bevat het gunstige probiotica, iets wat ook goed is voor je darmen en een gunstig effect heeft op je algehele gezondheid. 

Let wel op bij het kopen van zuurkool, de kant-en-klare versie zoals te koop in de supermarkt is vaak gepasteuriseerd en bevat daarmee niet de gunstige probiotica. Gekoeld is vaak beter, maar check altijd het etiket.

Afgekoelde aardappelen zijn ook goed voor je darmen, omdat ze zich koud omzetten in resistent zetmeel.

Appels bevatten een hoge dosis vitamine C, wat zeker in deze tijd erg belangrijk is voor je weerstand. Daarnaast worden appels in verband gebracht met gewichtsverlies, omdat ze weinig calorieën bevatten en een hoog in vezels zitten. Vezels helpen te verzadigen. 

Pompoenpitten zijn een goede toevoeging aan je maaltijd, doordat ze rijk zijn aan de mineralen magnesium, ijzer, mangaan en fosfor. Daarnaast bevatten ze meervoudige onverzadigde vetzuren, wat toch echt tot de betere vetten behoort.  Daarnaast blijkt dat ze goed zijn voor een stabiele bloedsuikerspiegel en ja... ze zijn gewoon makkelijk toe te voegen aan je maaltijd.

Al met al een healthy recept en ook nog eens zo gemaakt, dus dubbel voordeel.

 

 

Dit heb je nodig (voor 2 personen)
1 kleine appel (+- 100 gram)
4 eetlepels appelmoes
3 eetlepels zonnebloemolie
500 gram zuurkool
2 handjes pompoenpitten
3 middelgrote aardappels
Naar smaak peper en zout

Zo maak je het
Snijd de aardappelen in kleine blokjes en kookt ze in kokend water in 4 minuten beetgaar.  Spoel ze in een zeef met koud water af en laat het goed drogen. Spoel de zuurkool af onder koud water en zet het even apart om goed uit te lekken.  Snijd de appel in blokjes (met schil) en meng dit met de appelmoes. Meng vervolgens de olie met de uitgelekte zuurkool en voeg daaraan de aardappel en appel toe. Meng alles goed door elkaar en strooi er de pitten over en breng het op smaak met peper en zout

Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde (per persoon)

Kcal 237
Eiwit 9,6
Koolhydraten 28,1
w.v. suikers 5,6
Vet 7
w.v. verz. 0,9
w.v. enkelv. onv.  2,9
w.v. meerv. onv.  3,2
Vezels 10,9

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »