Vegan ' omelet ' van kikkererwtenmeel met groente

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 09:00

We horen regelmatig dat veel mensen een ei of omelet missen als ze plantaardig eten en daarom dachten we dat het leuk was om een Vegan omelet te maken. We maakten eentje met aquafaba (opgeklopte kikkererwtenvocht) en het resultaat is dat het ook echt iets weg heeft van ei. We vonden dat beide erg verrassend, maar hebben er heerlijk van genoten.

Het is een ideaal ontbijtje of lunch, want kikkererwtenmeel is enorm eiwitrijk en ook vezelrijk. Kikkererwtenmeel is verkrijgbaar bij de gewone supermarkt van het merk Smaakt, er zijn natuurlijk nog andere merken in de bio winkels verkrijgbaar.  Een ander voordeel van kikkererwtenmeel is, is dat het glutenvrij is. 

Met de groente die je gebruikt kun je natuurlijk enorm variëren, champignons zijn bijvoorbeeld ook erg lekker of misschien heb je zelf nog andere lekkere ideeën. Wij hebben opgeschreven wat wij er in hebben gedaan!

Dit heb je nodig (voor 4 stuks)

Voor de omelet

100 gram kikkererwtenmeel
50 ml kikkererwtenvocht (aquafaba)
150 ml water
2 eetlepels edelgistvlokken
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel kurkuma
1/2 theelepel kardemom
1/2 theelepel komijn
1 mespuntje chilipoeder (paprikapoeder kan ook)

Voor de vulling

Handje doperwten
Handje spinazie
1/4 rode paprika in blokjes

Zo maak je het

  1. Klop het kikkererwtenvocht op tot aquafaba, doe dit in een vetvrije mengbeker en zorg ook dat de mixer vetvrij is.
  2. Meng de kikkererwtenmeel met de edelgistvlokken, bakpoeder en de kruiden en specerijen.
  3. Voeg 100 ml water toe en schep dan de aquafaba er voorzichtig door. Het moet een dun beslag zijn (net iets dunner dan pannenkoekenbeslag), dus kijk even met de overige 50 ml water hoeveel er nog precies bij moet.
  4. Gaar de groenten in een pan, je kunt verschillende manieren kiezen om deze toe te voegen: op de gebakken omelet, eerst de groenten in een bakpan en het beslag erin, zodat het er echt door zit of eerst het beslag in de pan en dan de groenten er op, dan heb je het meer aan een kant zitten.
  5. Bij het bakken van de omelet is het echt heel belangrijk dat de pan goed heet is, bak het zonder olie of boter in een pan met anti-aanbaklaag* om en om tot een lekkere omelet.


Eet smakelijk!  

 

* Anti-aanbaklaagpannen kwamen slecht in het nieuws wat betreft gezondheid, het is zeker geen must om deze te gebruiken, maar wel handig. Als je dit wel gebruikt, is de meest gezonde optie een anti-aanbaklaagpan met keramische laag. Wel is het goed om te weten dat je voor deze omelet de pan maar kort hoeft te verwarmen, waardoor de hele hoge temperaturen niet gehaald gaan worden.  Dit artikel van de Natuur Diëtisten Nederland is interessant om te lezen.

De Healthy Vegan Academy gaat verder uitbreiden, dat betekent dat we vanaf nu iedere maand online kookworkshops gaan geven, maar ook verschillende online trainingen op gezondheidsgebied. Vanaf 1 april gaan we dit doen, je kunt tot 1 april nog instappen voor het huidige tarief, daarna gaat de prijs omhoog!

Meer ontbijt en lunch

 

 

Deel het recept gerust met anderen!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.