Vegan croissant

Gepubliceerd op 6 mei 2020 om 11:30

Croissants maken, dat stond al heel lang op het verlanglijsje van Peter. Zo vlak voor moederdag was een mooi moment om dit te doen en ze zijn erg goed gelukt! Het is een behoorlijk lang werkje, dus mocht je dit willen doen voor moederdag doe het dan een dag eerder of pas voor in de middag en niet in de ochtend. De tijd dat je effectief iets doet valt best mee, maar de tijd van wachten is lang.

Ze zijn wel echt de moeite waard en zijn een aanrader voor iedereen die van lekkere croissantjes houdt!

Dit heb je nodig  (is voor +- 15 croissants)
500 gram bloem
240 ml lauw water (+- 20 graden)
11 gram gedroogde gist
17,5 gram suiker
7 gram zout
25 gram plantaardig margarine
175 gram plantaardig margarine

Zo maak je het
Gooi de bloem op je werkbank en maak er in het midden een kuiltje in. Leg aan de zijkant van het kuiltje de 25 gram margarine, suiker en zout. Leg in het kuiltje de gist en giet hierin ook het lauwe water, los de gist op in het kuiltje door met je vingers erdoorheen te roeren. Als de gist is opgelost, doe je beetje bij beetje bloem erbij. Blijf goed roeren tot er een mooi deegje ontstaat. Kneed de margarine, suiker en zout er goed doorheen. Blijf goed kneden voor ongeveer 10 minuten. Vorm het daarna tot een kleine vierkante plak en rol dit uit tot een dikte van +- 1 cm. Leg het op bakpapier en dek het af met plastic folie en leg het voor 40 minuten in de vriezer.

Na 40 minuten haal je het uit de vriezer en dan bedek je 2/3 van het deeg met de 175 gram boter. Vouw het gedeelte waar geen margarine zit tot 1/3 over het gedeelte waar wel boter zit. Klap de andere kant die nog vrij is over de 2 delen die je net op elkaar hebt geklapt. (zie illustratie 1)

Rol het uit tot 2cm dik. En vouw hem dan in 2 keer door eerst de 2 buiten zijden naar binnen te klappen en vervolgens dit weer dubbel te vouwen. Rol het deeg vervolgens in bakpapier en leg het voor 40 minuten in de koelkast.

Na 40 minuten haal je het uit de koelkast en rol je het uit tot ongeveer 2,5 cm en dan vouw je weer de rechtskant tot 1/3 om en dan vouw je de linkerkant er overheen zodat er een vierkant ontstaat en die rol je weer in bakpapier en dan laat je het weer 40 minuten in de koelkast rusten.

Rol het dan uit tot een vierkant van 1,5 tot 2 cm dik. Snij het dan horizontaal doormidden, snij driehoekjes uit en maak in de brede kant van de driehoekjes een kleine inkeping (zie illustratie) en rol ze dan op door vanaf de brede kant naar de smalle kant toe te rollen. Leg dit op een bakplaat met folie en dek het af met een schone theedoek en laat het 60 minuten rijzen op een warme plek. Bak het dan af op +- 20 minuten op 225 graden.

 

Illustratie 1: 1e vouw

Illustratie 2: uitsnijden croissant

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »