Print Friendly, PDF & Email

Als je al langer plantaardig eet, heb je de discussie over avocado misschien weleens voorbij zien komen. Avocado zou niet duurzaam zijn en sommige mensen mijden ze daarom. Als je alles per stuk gaat bekijken, dan kleven overal voor en nadelen aan, dus ook aan de avocado. Een van de kritieken is het hoge waterverbruik voor de avocado, voor 1 kilo avocado is ongeveer 650 liter water nodig, klinkt veel, zijn wij helemaal met je eens, maar zullen we het eens vergelijken?

1 kilo bananen heeft ongeveer 790 liter water nodig
1 kilo graan of rijst 2.500 liter water
1 kilo kip zo’n 4.300 liter water
1 kilo rundvlees zo’n 15.500 liter water
1 kilo chocolade zo’n 17.000 liter water
1 kilo cashewnoten zo’n 14.000 liter water
Verdere uitleg is niet echt nodig denken we, natuurlijk zijn er groentes die het beter doen. Maar we willen vooral de nuance aangeven, dat niet alles zwart/wit is.

Wat een groot voordeel is van avocado is dat ze veel gezondheid bevatten. Ze bevatten namelijk lekker veel vezels (4,3 gram per 100 gram avocado), ze leveren je die hele belangrijke vetten, want ook al zeggen we dat je beter niet teveel vet kunt eten, je hebt ze wel echt nodig!

Verder bevatten ze vitamine C, Vitamine K, kalium en eiwitten. Zin in een lekkere guacomole? Zie hieronder een lekker recept!

De edelgistvlokken zijn optioneel, maar wel een heerlijke en vooral gezonde toevoeging! Het geeft een licht hartige smaak en tegelijkertijd maakt het, het licht romig.

Dit heb je nodig (voor een klein bakje)

1 avocado
klein stukje tomaat (zonder vruchtvlees)
klein stukje rode ui
mespuntje chilipeper (kan ook een stukje gesneden Spaans pepertje)
sap van een kwart limoen
1 teentje knoflook
1/4 theelepel komijn
1/2 theelepel edelgistvlokken (optioneel)
Peper naar smaak

Zo maak je het

Snij de avocado doormidden en haal de pit er uit en de schil er om vandaan.
Pers de knoflook uit (of snij deze fijn) en doe dit samen met de avocado, komijn, edelgistvlokken, chilipeper en sap van de limoen in een mengbeker
Pureer dit grof (mag best nog beetje structuur van de avocado te zien zijn)
Snij de tomaat en rode ui in hele kleine blokjes
Schep dit door de gepureerde avocado, breng het nog even lekker op smaak met peper en klaar!

Eet smakelijk!

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Klik hier voor hét boek over whole food plant-based eten!

 

Boost je gezondheid met plantaardig eten

Nee, dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This