Hutspot van pastinaak met een kikkererwtenburger

Gepubliceerd op 22 september 2020 om 12:00

Gisteren is de herfst begonnen, al zou je het misschien niet zeggen als je zo naar buiten kijkt. Herfst en winter associeer ik altijd wel een beetje met stamppoten en dit is een heerlijk stamppotje bomvol gezondheid. Vandaag is het nog een heerlijke zonnige dag, maar vanaf morgen werd het minder mooi weer las ik. Dit stamppotje is uiteraard whole food plant-based, maar ook low-budget en makkelijk te maken.

Ik ben geboren en getogen op het platteland van Drenthe en hutspot betekende bij ons dat er ook bruine bonen door gestampt werden, maar ik heb begrepen dat, dat niet standaard is. Persoonlijk vind ik het wel erg lekker, dus je kunt deze stamppot gerust verrijken met bruine bonen.

Pastinaak is een prima vervanger van aardappel en zit vol vitamine C, maar ook aan kalium, calcium en selenium. Allemaal heel belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam. De hoeveelheid betacaroteen, een PRO vitamine die door het lichaam wordt omgezet in vitamine A, komt door de wortel en eigenlijk bevat dit stamppotje niets anders dan groente en toch is het heerlijk vullend!

De burger maak je heel eenvoudig zelf en is rijk aan eiwitten en glutenvrij (als je een glutenvrij gecertificeerde haver gebruikt). 

Een zeer complete maaltijd, onderaan de pagina staat de voedingswaarde compleet voor je uitgeschreven. 


Dit heb je nodig (voor 2 personen)

400 gram pastinaak
200 gram winterpeen (plus een klein stukje voor de burger)
2 uien (plus een klein stukje voor de burger)
200 gram kikkererwten
5 eetlepels haver
1 theelepel komijn
1/2 theelepel nootmuskaat
Peper naar smaak

Zo maak je het

  1. Snij de pastinaak en wortel in stukjes en kook het in ongeveer 15 minuten. 
  2. Snij de ui fijn en gaar dit in een bakpan met een klein laagje water.
  3. De burger maak je door de kikkererwten fijn te prakken met een vork, en dit te mengen met de havermeel, komijn, wat peper naar smaak en een klein fijn gesneden wortel en klein stukje gesnipperde ui. Voeg ook een beetje vocht van de kikkererwten toe, zodat het een smeuiig geheel wordt. Bak het in een goede anti aanbak pan tot een lekkere burger.
  4. Als de pastinaak en wortel gaar is stamp je dit samen met de gebakken uien door elkaar, om het een beetje smeuïg te maken voeg je een beetje kookvocht toe en breng het op smaak met de nootmuskaat en peper.

 

 

Wil je meer whole food plant-based recepten? 
Misschien is ons Maaltijdplan iets voor jou! Klik op de link voor alle info.

 

Kasboekje


Haver €0,15
Pastinaak €0,49
Winterpeen €0,08
Ui €0,12
Kikkererwten €0,43
Komijn en nootmuskaat €0,10
Peper €0,05

 

TOTAAL          € 1,42

Voedingswaarde p.p.

Kcal 462
Eiwit 16,9 gram
Koolhydraten 70,7 gram
Vet 7,5 gram
Voedingsvezel 23 gram

Kalium 1453 mg
Calcium 233 mg
Magnesium 140 mg
IJzer 5,1 mg
Selenium 16 ug
Jodium 6,3

Vitamine C 28 mg
Folaat 193 mg
Vitamine K 16,9
Betacaroteen 7104

Volg je ons al?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.