Vegan Paasstol (paasbrood) *suikervrij

Gepubliceerd op 6 april 2020 om 19:27

We wilden graag een Paasstol maken, maar willen geen lading suiker binnenkrijgen. Daarom hebben we een gezondere variant gemaakt.
Een volkoren versie zonder geraffineerde suiker en toch ontzettend vol van smaak! Met je ogen dicht proef je het verschil in amandelspijs niet met dat van geraffineerde suiker. 

Het is een bijzonder lekker, maar zacht brood geworden. Zeker de moeite waard om te bakken!

Dit heb je nodig (voor 1 groot brood +- 15 dunne plakken)
Voor het deeg en vulling
430 gram volkoren tarwemeel
7 gram instant gist
200 ml plantaardige melk
60 ml olie
75 gram appelmoes
4 eetlepels kokosyoghurt
1/2 theelepel zout
200 gram rozijnen (of 100 gram krenten en 100 gram rozijnen kan ook)
4 eetlepels water
1 eetlepel citroensap

Voor de amandelspijs
140 gram amandelmeel
75 gram dadelstroop
2 eetlepels water
Rasp van een 1/2 citroen

Zo maak je het
Wel de rozijnen in kokend heet water en laat dit minstens een half uur staan. 
Maak ondertussen de amandelspijs door de amandelmeel, dadelstroop, water en rasp van een citroen te mengen. Het kan wat plakkerig zijn, dat komt door de dadelstroop, maar als het TE plakkerig is, moet je beetje amandelmeel toevoegen.

Warm de melk op en doe ondertussen in een kom de tarwemeel, gist, kokosyoghurt en appelmoes.  Als de melk warm is voeg je dit ook toe en kneed je het tot een mooi deeg. Kneed het met je handen echt wel een minuut of 10 goed door, totdat het een lekker soepel deeg is geworden. De gluten zijn het echt nodig om goed te kneden. Mocht het iets te plakkerig zijn, voeg dan wat meel toe. Maak er een mooie bal van en wrijf het in met een klein beetje olie. Doe dan een doek over de kom die je met warm water nat hebt gemaakt en laat het een uur rijzen op een warme plek. 

Dep de gewelde rozijnen droog en voeg 1 eetlepel citroensap toe. Na dat uur haal je het deeg uit de kom en kneed je het nog even een keer goed door. Dan rol je het uit tot een vierkant/ovaal plak en strooi er het rozijnenmengsel over. Vouw het deeg vervolgens over de rozijnen heen en kneed het lichtjes, maar wel gelijkmatig door. Leg het dan terug in de kom als een bol en laat het nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plek.

Haal het er dan uit en druk het uit tot een ovalen plak, leg het spijs in de lengte in het midden (zorg dat je van de spijs een mooie staaf/ worst hebt gemaakt) van het brood en vouw vervolgens het brood om het spijs heen naar de andere kant en druk het goed aan. Leg het dan op een bakplaat met bakpapier, leg er een theedoek over die je met beetje bloem/meel hebt bestrooid en laat het nog even 15 minuten op een warme plek rijzen. 

Verwarm de oven dan voor op 175 graden en na het rijzen smeer je het brood nog even licht in met plantaardige melk, zet het daarna in de oven voor 35 minuten, en zorg dat je de laatste 10 minuten de temperatuur omhoog zet naar 225 graden. Als je brood mooi gelijkmatig bruin is, is het klaar!

Besprenkel het met wat water als het uit de oven komt, even laten afkoelen en smullen maar!

 

Eet smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »