Italiaanse bollen

Gepubliceerd op 25 maart 2020 om 16:26

Zelf brood maken kost best wel wat tijd, maar het is wel meer dan de moeite waard. Deze bollen zijn echt heerlijk!
Deze Italiaanse bollen zijn erg lekker en zonder ongezonde toevoegingen! Zeker nu veel mensen meer thuis zijn, is dit een ideale bezigheid.

 

Dit heb je nodig (voor 6 bollen)
500 gram bloem
1 zakje gist
1 volle theelepel zout
2 theelepels gedroogde oregano
1 eetlepel olijfolie
280 ml water
Tarwegries voor de topping

Zo maak je het
Doe de bloem, gist, oregano en zout in een kom. Meng dit goed door elkaar en voeg dan ongeveer 260 ml water en de olijfolie toe. 
Brood maken doe je wat ons betreft met de hand, dus kneed het goed door met de hand voor ongeveer een minuut of 10. Het moet soepel aanvoelen. Is het te droog als je het hebt gekneed? Voeg dan het extra water toe. Kneed nogmaals goed door. 

Als je het deeg heel dun kunt uittrekken is het goed, als het snel scheurt moet je nog even blijven kneden.

Maak een bol en leg het in een mengkom met een natte warme doek erover en zet het op een warme plek weg voor 60 minuten.

Na het uur verdeel je het deeg in 6 stukken, wil je gelijke delen dan moet je het even afwegen en zul je rond de 130 gram per bol uitkomen. Dan heb je het formaat van een echte Italiaanse bol, als je ze kleiner wilt kan natuurlijk ook. Bol de stukjes deeg op en leg ze dan onder een stukje plastic om een minuut of 5 te laten rusten.

Bol dan nogmaals de stukjes deeg en maak ze wat vochtig om er vervolgens tarwegries op te doen. Je bent maar een klein beetje gries per bol nodig. Leg de bollen op bakpapier (niet op de bakplaat, want die ben je straks nodig) en dek het af met wat plastic. Laat het vervolgens nogmaals 60 minuten rijzen op een warme plek met een warme natte doek erover.

Als het rijzen bijna klaar is, verwarm je de oven voor op 250 graden met de bakplaat leeg in de oven. Maak op de bovenkant van de bollen een 2 kleine inkeping met een scherp mesje. Als je een oven zonder stoomfunctie hebt kun je nu een bakje plaatsen met kokend water (let op: zet dit niet op de bodem van de oven als je een oven hebt met onder warmte) Vervolgens schuif je de bollen op de bakplaat in de oven en haal je na 5 minuten het bakje water eruit en laat je de bollen in totaal 20 minuten bakken. 

Als ze klaar zijn, laat de Italiaanse bollen dan eerst goed afkoelen alvorens te eten.

 

Eet smakelijk!

 

De Vegan Bakgids voor iedereen die van bakken houdt, een zeer uitgebreide handleiding hoe je vegan bakken nu precies aanpakt met duidelijke schema's en praktische informatie. 

6 basisrecepten, zowel met bloem als glutenvrij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »