6 feestelijke healthy vegan tapasgerechten

Gepubliceerd op 14 november 2020 om 08:30

Zin in een avondje tapas zo met de feestdagen op komst? Wij hebben 6 heerlijke tapasrecepten voor je samengesteld en zoals je van ons gewend bent gewoon allemaal Whole food plant-based.

Wat ons betreft laten deze gerechtjes zien dat lekker eten niet altijd ongezond hoeft te zijn en dat je buik vullen, heel goed samen kan gaan met je buik voeden.

We hebben 6 tapasgerechtjes voor je samengesteld:

  1. Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
  2. Bruchetta's met knoflook, basilicum en een tomatensalsa
  3. Pizzarolls
  4. Bloemkoolbites met pittige mangosalsa
  5. Knoflookchampignons
  6. Courgetterolletjes met hummus

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Dit heb je er voor nodig (ongeveer 9 middelgrote ballen of 15 kleine balletjes)

1/2 aubergine (ongeveer 100 gram)
100 gram zwarte bonen
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
40 gram quinoa, ongekookt gewogen
1,5 volkoren boterham, geroosterd
1 theelepel kaneel
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kardemompoeder
1/2 theelepel Spaans pepertje, fijn gehakt
Peper en Keltisch Zeezout naar smaak

Voor de tomatensaus
1/2 blikje tomatenblokjes (zonder toevoegingen)
1 takje verse basilicum
1 teentje knoflook
Peper en Keltisch Zeezout naar smaak

Zo maak je het

  1. Prik overal gaatjes in de aubergine en rol hem in aluminiumfolie.  Leg de aubergine vervolgens ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden.  Als de aubergine klaar is, laat het dan goed afkoelen en als het is afgekoeld haal je de schil er van af.
  2. Laat ondertussen de zwarte bonen goed uitlekken en spoel ze goed schoon.
  3. Kook de quinoa af volgens de verpakking en als deze klaar is laat je het goed uitlekken in een bolzeef.
  4. Doe als alles is afgekoeld alle ingrediënten, behalve de geroosterde volkoren boterham, in een mengkom en pureer het fijn met een staafmixer.
  5. Verkruimel de geroosterde volkoren boterham tot een soort paneermeel en voeg dit toe aan het mengsel en draai er vervolgens mooie balletjes van.
  6. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze in 20 minuten mooi bruin af. 

De saus maak je door

  1. Pureer de tomatenblokjes met een staafmixer samen met de knoflook, basilicum, peper en zout tot een mooie saus.
  2. Verwarm dit in een pannetje en laat het ongeveer 4 minuten lekker pruttelen.
  3. Schep het dan in een bakje en leg hierin de balletjes. Om het mooi te serveren kun je nog een beetje gehakte peterselie over de balletjes strooien.

Bruschetta's met knoflook, basilicum en een tomatensalsa

Dit heb je nodig (voor ongeveer 10 stuks)

1 volkoren stokbrood, om af te bakken 
2 teentjes knoflook
5 blaadjes basilicum
3 cherrytomaatjes, in blokjes

Optioneel: fijngesneden rode ui

Zo maak je het

  1. Bak de stokbrood volgens de verpakking
  2. Als ze klaar zijn, snij ze dan in plakjes
  3. Snij de knoflook doormidden en smeer hiermee de stokbrood in
  4. Snij de 3 blaadjes basilicum in stukjes en wrijf hiermee ook de stokbrood in.
  5. Beleg het met de tomatenblokjes en wat verse basilicum (optioneel kun je dus wat fijngesneden rode ui toevoegen)

 


Bloemkoolbites met pittige mango-salsa

Dit heb je nodig

12 mooie roosjes bloemkool
1/4 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel kerriepoeder
1/4 theelepel paprikapoeder
1/4 citroenpartje voor sap

Voor de mango-salsa

5 mangoblokjes
mespuntje Spaans pepertje

Zo maak je het

  1. Kook de bloemkoolroosjes kort totdat ze beetgaar zijn.
  2. Maak ondertussen een marinade van de citroensap, kerrie-, gember- en paprikapoeder
  3. Als de roosjes klaar zijn meng ze met de marinade en verwarm de oven voor op 225 graden
  4. Leg ze voor ongeveer 20 minuten in de oven.
  5. Maak ondertussen de mango-salsa door de mango te pureren en het Spaans pepertje er door heen te scheppen. 
  6. Serveer dit samen met de bloemkoolbites.

Pizzarolls 

Dit heb je nodig (voor ongeveer 10-12 stuks)
Voor het deeg
250 gram volkoren meel
125 gram lauwwarm water
1 zakje instant gist (7 gram)
2 teentjes knoflook uitgeperst
1/2 theelepel Keltisch Zeezout

Voor de saus

1/2 blikje tomatenblokjes (zonder toevoegingen)
2 takjes verse basilicum
1 teentje knoflook
Peper en Keltisch Zeezout naar smaak

Zo maak je het 

  1. Maak het deeg door het volkoren meel te mengen met de gist en vervolgens voeg je het lauwwarme water toe. Roer totdat het opgenomen is en maak er vervolgens een mooie bal van. Voeg dan de uitgeperste knoflook en Keltisch Zeezout toe en kneed het vervolgens ongeveer 10 minuten goed door. 
  2. Zet het deeg dan weg om te rusten voor 30 minuten in een kom met een handdoek er over. 
  3. Maak ondertussen de saus door de tomatenblokjes te pureren met een staafmixer samen met de knoflook, 1 takje basilicum, peper en zout.  
  4. Als het deeg heeft gerezen rol je het dun uit en maak je er een rechthoek van. Smeer dit vervolgens in met de tomatensaus en knip het andere takje basilicumblaadjes fijn en strooi dit over de saus.
  5. Rol vervolgens het deeg op en snij het dan in stukjes van ongeveer 3cm. 
  6. Leg dit op een bakplaat en druk het wat plat, smeer er eventueel nog wat saus bovenop.
  7. Zet het voor 15 minuten in de oven en strooi er wat basilicum over als je het serveert.

Knoflook champignons

Dit heb je nodig

100 gram champignons
1 teentje knoflook
1 eetlepel peterselie, fijngehakt
50 ml water
1 partje uitgesneden citroen
Zout en Keltisch Zeezout

Zo maak je het

  1. Snij de champignons in vieren en kook ze in een klein laagje water beetgaar, ongeveer 4 a 5 minuten.
  2. Doe de knoflook, peterselie, water, zout, peper en stukje citroen in een mengbeker en staaf dit tot een fijne massa.
  3. Meng dit vervolgens door de champignons en zet het 15 minuten in de oven.

Courgetterolletjes met hummus

Dit heb je nodig (voor 8 stuks)

8 kleine plakjes courgette
2 eetlepels hummus*

Zo maak je het 

  1. Pak een grillpan en grill de plakjes courgette aan beide zijden.
  2. Beleg 1 punt met hummus en rol het vervolgens op en zet het vast met een satéprikker. 

Hummus kun je zelf maken met

110 gram kikkererwten
1 theelepel tahin pasta
1/2 teentje knoflook
1/4 citroen, zonder schil
1 theelepel komijnpoeder
Keltisch Zeezout en peper

Pureer de ingrediënten tot een grove massa, zodat je een lekkere spread dikte krijgt

 

Heb je een of meerdere gerechtjes gemaakt en deel je ze op social media? Tag @deveganistischekeuken dan ook, dan kunnen we jouw creatie zien en dat vinden we  heel erg leuk! 

Heb je ons GRATIS 3 gangen kerstdiner al aangevraagd?

 

 

 

VOLG JE ONS AL?


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.