Arabische groentenstoof met zoete aardappel, courgette, linzen, gierst en baharat kruidenmix

Gepubliceerd op 23 maart 2021 om 08:00

We vinden dit zo leuk, want Anke van Vegalicious Dishes heeft een recept gemaakt voor onze site! Haar eigen site staat ook vol met heerlijke plantaardige recepten (klik op de naam voor haar site) en speciaal voor de Veganistische Keuken maakte ze een whole food plant-based recept. 

Wij gaan het binnenkort zeker maken, want het klinkt echt heerlijk. Gierst is van nature glutenvrij en is een goede vervanger als je een keer iets anders wilt dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst.  

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

100 gram gierst
100 gram rode linzen, (gedroogd)
2 el verse of diepgevroren koriander en peterselie (fijn gesneden)
water om in te koken
1 grote rode ui (in halve ringen gesneden)
1 tot 2 knoflookteentjes, (naar smaak)
vers geraspte gemberwortel, (naar smaak)
1 rode Spaanse peper (fijn gesneden)
water om in te roerbakken
2 zoete aardappelen (in stukken gesneden)
1 grote courgette (in plakken gesneden)
2 blikjes tomatenblokjes met sap of 10 verse soeptomaten
2 handjes rozijnen
kruidenazijn of limoensap (naar smaak)
Baharat kruiden mix (Jonnie Boer, verkrijgbaar bij de ah en is zoutvrij) of zelf samengesteld door een mix te maken van: paprikapoeder, korianderzaad, zwarte peper, kaneel, komijnzaad, kardemom, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagel, cayennepeper,.... naar smaak)
 
Zo maak je het
Kook de gierst met de rode linzen in water, samen met de verse koriander en peterselie (circa 20 minuten)
Laat na het koken nog 5 tot 10 minuten na garen.
Roerbak in de tussentijd de rode ui, de hele knoflookteentjes in de schil, de geraspte gemberwortel en de fijn gesneden Spaanse peper in water tot dat de uien gaar en lekker zoet (gekarameliseerd) zijn.
Voeg vervolgens de stukjes zoete aardappel, de courgette de tomatenblokjes of verse tomaten, de rozijnen, azijn of limoensap en de Baharat kruiden toe.
Stoof de groenten gedurende 10 tot 15 minuten, roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Verwijder na 10 minuten de knoflookteentjes, haal ze uit de schil en plet ze met een koksmes tot moes op een snijplank. Schraap het knoflookmoes met het koksmes van de snijplank en voeg dit weer toe aan je groentestoof, roer goed om en laat vervolgens nog 5 minuten pruttelen totdat de groenten gaar zijn.

Maak nu de borden op:
 
Maak een laag van de gekookte gierst met linsen op je bord en voeg vervolgens de groente toe.
Serveer met een groene salade!

 

Vegalicious Dishes kun je ook volgen op social media

 

 

 

Volg je de Veganistische Keuken al?

 

Onze Healthy Vegan Academy gaat verder uitbreiden.
Tot 1 april kun je daarom extra voordelig instappen, want vanaf 1 april gaat de prijs omhoog! 

 

Meer hoofdgerechten


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.