Healthy Vegan Gourmetten! (glutenvrij)

Gepubliceerd op 21 november 2020 om 13:30

De tijd van gourmetten komt er weer volop aan met Sinterklaas, kerst en oud&nieuw in het vooruitzicht, dus werd het tijd voor een gourmet item op onze site. Alle gerechten zijn glutenvrij en healthy vegan. 

We hebben voor het eerst op onze site gebruik gemaakt van tofu, maar dat kun je ook prima vervangen door Jackfruit als je geen soja kunt of wilt eten. 

De gourmet-recepten die we voor je hebben zijn:

  • Aubergine pizza
  • Aardappelsalade
  • Tofuspiesjes met zwarte bonen-pruimen marinade
  • Tofuspiesjes gemarineerd met groene pesto
  • Shoarma van champignons
  • Rösti van aardappel en ui
  • Pannenkoekjes

Aubergine pizza

Dit heb je nodig (voor 6 stuks)

6 plakken aubergine
3 eetlepels tomatenpuree mengen met 1 theelepel oregano
2 plakken courgette, in kleine blokjes
1 theelepel edelgistvlokken
3 reepjes paprika, in kleine blokjes

Zo maak je het

  1. Grill de aubergine alvast voordat je gaat gourmetten, anders heeft het te lang nodig. Grill ze om en om beetgaar.
  2. Als je gaat gourmetten kun je ze in een pannetje opwarmen en besmeren met de tomatenpuree en beleggen met de kleine blokjes courgette en paprika. De edelgistvlokken verwarm je het beste niet mee, die doe je er als laatste op. 
  3. Je kunt ze evt. voorbereiden door ze als pizzaatjes te presenteren en dus kant en klaar verwarmen zonder dat ze nog belegd hoeven te worden.

Aardappelsalade

Dit heb je nodig (voor 2 personen)
300 gram aardappelen
1/2 wortel, in kleine blokjes
1/2 ui, gesnipperd
50 gram doperwten
2 eetlepels ongezoete kokosyoghurt
1 takje peterselie fijn gesneden
Peper naar smaak

Voor de garnering
1/4 komkommer
1 tomaat
10 olijven

Zo maak je het

  1. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15 minuten en de wortel beetgaar in ongeveer 5 minuten samen met de doperwten.
  2. Snipper ondertussen de ui en als de aardappelen klaar zijn, stamp ze dan fijn en stamp er de wortel, ui, peterselie en doperwten door
  3. Als laatste voeg je de ongezoete kokosyoghurt toe en breng je het op smaak met peper
  4. Presenteer het mooi op een bordje en garneer het geheel met de plakjes komkommer, tomaat en olijven.

Tofu spiesjes (ook met Jackfruit mogelijk) met zwarte bonen-pruimen marinade

Dit heb je nodig (voor 3 spiesjes)

125 gram tofu
1/4 paprika
Voor de marinade
5 gedroogde pruimen
25 ml kokend water
25 gram zwarte bonen
1/2 teentje knoflook
mespuntje kardemom
mespuntje kaneel
mespuntje kerrie
mespuntje komijn
mespuntje gemberpoeder
Peper naar smaak

Zo maak je het

  1. Maak de marinade door alle ingrediënten in een mengbeker te doen en staaf dit vervolgens tot een lekkere marinade
  2. Snij de tofu in dikkere blokjes zodat je straks aan de spies kunt doen.
  3. Marineer nu de tofu en laat dit 2 uurtjes staan
  4. Als je gaat gourmetten kun ze aan de spies maken samen met de blokjes paprika en bak ze op de bakplaat van de gourmet. Heb je alleen pannetjes, dan doe je de blokjes en paprika in een pannetje en maak je er geen spies van. Bak het mooi krokant en klaar!

Tofu spiesjes (ook met Jackfruit mogelijk) gemarineerd met groene pesto

Dit heb je nodig (voor 3 spiesjes)

125 gram tofu
3 cherrytomaatjes 

Voor de marinade
25 gram cashewnoten
10 groene olijven
1/3 bosje basilicum
50 ml water
1/2 teentje knoflook
Peper naar smak

Zo maak je het

  1. Maak de pesto door alle ingrediënten in een mengbeker te doen en staaf dit vervolgens tot een lekkere pesto
  2. Snij de tofu in dikkere blokjes zodat je straks aan de spies kunt doen.
  3. Marineer nu de tofu met de pesto en laat dit 2 uurtjes staan
  4. Als je gaat gourmetten kun je ze aan de spies maken samen met een halve cherrytomaat en bak ze op de bakplaat van de gourmet. Heb je alleen pannetjes, dan doe je de blokjes en cherrytomaat in een pannetje en maak je er geen spies van. Bak het mooi krokant en klaar!

Shoarma van champignons

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

4 grote kastanjechampignons
1 theelepel Shoarmakruiden zonder toevoegingen
beetje citroensap 
1 eetlepel water

Zo maak je het

  1. Snij de champignons in dunne reepjes
  2. Meng de shoarmakruiden met de citroensap en water
  3. Leg de champignons in de gemaakte kruidendressing en laat het even intrekken.
  4. Doe de champignons en overige kruidendressing in een gourmetpannetje en bak het tot een lekkere shoarma
  5. Evt. kun je kleine stukjes volkoren pitabroodjes bij serveren.

Rösti van aardappel en ui

Dit heb je nodig

1,5 aardappel
1 uitje gesnipperd
1/4 theelepel gedroogde tijm
Peper naar smaak

Zo maak je het

  1. Rasp de aardappel en snipper de ui.
  2. Meng dit met de gedroogde tijm en peper naar smaak
  3. Kneed het goed door met de hand zodat er vocht uit de aardappel komt en leg een hoopje in een bakpan en druk het plat tot een pannenkoekje. Bak ze met deksel op middel-hoogvuur voor ongeveer 3 minuten per kant en warm ze op in een gourmetpannetje als je gaat gourmetten. 

Pannenkoekjes

Dit heb je nodig

100 gram havermeel
150 ml water
1 eetlepel havermout
1/2 banaan
1/2 theelepel bakpoeder

Zo maak je het

  1. Meng het water met de havermout en banaan en staaf het samen met een staafmixer.
  2. Voeg dit toe aan de havermeel samen met de bakpoeder en maak er een mooi beslag van. Het is een iets dikker beslag, maar dat hoort zo.
  3. Je kunt de pannenkoekjes bakken op de bakplaat of in een pannetje die je op de bakplaat zet, beide kanten hebben maar kort nodig afhankelijk van hoe hoog de temperatuur van je gourmetstel staan.

 

Heb je de gerechtjes gemaakt en deel je ze op social media? Dan vinden we het leuk als je ons tagt @deveganistischekeuken,
want dan zien wij het ook!

 

 

Volg je ons al?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.