Print Friendly, PDF & Email

Empanada is van origine een Portugese snack en het woord is afkomstig van empanar, wat inpakken of inwikkelen in brood betekenen. Het is eigenlijk een deegwaar hapje met vulling en dat is precies wat dit is, maar dan helemaal healthy en glutenvrij! Soms wordt het gefrituurd, maar lang niet altijd. Zoals je van ons mag verwachten komen onze empanada’s uit de oven en de vulling is een heerlijke kruide bruine linzen vulling.

De snack is makkelijk te maken en we kunnen wel zeggen dat het ook echt de moeite waard is om te maken. Het was hier bijna vechten om de laatste ;-).

Dit heb je nodig (voor 10 kleine empanada’s)

Voor het deeg
150 gram havermeel
50 gram boekweitmeel
100 gram kokosyoghurt
10 stuks groene olijven
1 theelepel bakpoeder
Zeekraal zilt (of als je liever zout gebruikt Keltisch Zeezout) en peper naar smaak

Voor de vulling
200 gram bruine linzen (uit blik uitgelekt)
1/2 theelepel Chilipoeder
1 theelepel koekkruiden
1 teentje knoflook
1/2 theelepel venkelzaad of venkelzaadpoeder
1/2 ui (gesnipperd)
100 gram rode paprika (in blokjes)

Voor het insmeren
4 eetlepels water met 1/2 eetlepel havermout fijn gemalen
1/2 theelepel bakpoeder
1 mespuntje kurkuma

Zo maak je het

Het deeg
Doe de 2 meelsoorten in een mengkom samen met de bakpoeder en meng dit goed door elkaar. Hak de olijven goed fijn en voeg dit ook toe, samen met de kokosyoghurt, zeekraal zilt en peper en roer het goed door elkaar tot het een soepel deeg is. Kneed het licht door en doe het dan in een kom. Zet dit voor ongeveer 20 minuten in de koelkast.

De vulling
Doe een klein laagje water in de pan, voeg de ui en knoflook toe. Breng het aan de kook en voeg nu de kruiden, specerijen, de paprika en linzen toe. Laat het voor 4 minuten op laag vuur door trekken. Pureer het nu grof met een staafmixer en laat het iets afkoelen.

Vullen
Haal het deeg uit de koelkast en rol het dun uit (dit kun je het best in 3 of 4 keer doen). Steek er dan rondjes uit met een steekring of soepkom of glas met een doorsnede van 10 cm. Doe er een eetlepel vulling in en klap het naar je toe. Druk het goed aan zodat er halve maantjes ontstaan. Leg ze op een bakplaat met bakpapier of bakmatje.

Afstrijken
Meng de ingredienten goed en strijk hier de empanada’s mee in. Schuif ze nu in een voorverwarmde oven van 225 °C voor 7 minuten en haal ze er even uit en smeer ze nog een keer in en dan nog 7 minuten bakken.

Eet smakelijk!

Volg Peter


Nee, dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This