Print Friendly, PDF & Email

Ärtsoppa is een Zweedse erwtensoep, het is gemaakt van gele erwten. Dit zijn eigenlijk rijpe groene erwten en wat zoeter. We hebben ons laten inspireren door echte Zweedse recepten en vooral gekeken wat vaak terugkomt in de soep. Dingen die in bijna ieder recept terugkwamen hebben we dan ook meegenomen in ons eigen recept: gele ui, dit is bij ons beter bekend als zoete ui, kruidnagel, marjolein en tijm. Veelal werd ook gebruik gemaakt van varkenslende, maar dat is natuurlijk niet vegan. Daarom hebben we zelf een heerlijke vegan variant gemaakt. We zijn normaliter spaarzaam met zout, maar een licht zoute smaak hoort wel een beetje bij deze soep, daarom hebben we het nu wel in deze soep gebruikt.

Leuk weetje het wordt vaak gegeten op donderdag met pannenkoeken, een soort crêpes, besmeerd met jam.

De komende weken gaan we meer wereldsoepen op de site plaatsen, soepen uit landen die misschien minder bekend zijn. Dat idee kwam van iemand uit onze Facebookgroep Healthy Vegan en dat vonden we wel een leuk idee. Daarom komen we de komende tijd met meer leuke wereldsoepen.

Dit heb je nodig (voor 2 personen)

1 liter water
250 gram gele spliterwten
1 wortel
1 zoete ui
1 theelepel Keltisch zeezout
1 theelepel marjolein
1 theelepel tijm
1 laurierblad
2 kruidnagels (1 kan ook)
2 eetlepels mosterd (klik hier voor een recept)

Zo maak je het

Kook de gele spliterwten volgens de verpakking samen met de gesneden wortel en ui.
Voeg ook alle kruiden en specerijen toe en laat het koken, met de deksel op de pan, totdat de gele spliterwten klaar zijn.
Let wel op dat het niet aan kookt, dus roer wel regelmatig even.
Als het klaar is haal je het laurierblad eruit en serveer je de soep in 2 kommen.

Eet smakelijk!

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This