Print Friendly, PDF & Email

Afgelopen week werden er heel veel nieuwe vegan producten geïntroduceerd en ons veganisten hart maakt echt een sprongetje, maar wat een ongezonde zooi. Bijna bij alles is het hoofdbestanddeel olie én daar hebben we eerder al een uitgebreide blog over geschreven

Naast olie zit het allemaal vol onnatuurlijke stoffen én vooral van de Heks’nkaas vind ik dat oprecht zo ontzettend jammer! Want voordat ik veganist werd en überhaupt met gezondheid bezig was, vond ik dat heerlijk. Deze week werd dus de vegan variant geïntroduceerd, maar goed er is weinig whole foods aan zullen we maar zeggen. In onze Facebookgroep Healthy Vegan leverde dat ook veel reacties op, dus leuk om te kijken of we zelf een variant kunnen maken.

Helemaal na maken is heel moeilijk, tenzij je weet wat die tikkie magie is natuurlijk, want daar zit het geheim, plus er zit zowel suiker in als 2 soorten zoetstof, dus dat maakt dat het ontzettend zoet is. De dipsaus die wij maakten is dan ook geen kopie, maar eerlijk is eerlijk wel geïnspireerd op de Heks’nkaas met prei, peterselie en knoflook. Onze magie is in ieder venkel- en anijszaad, wat het een heerlijke smaak geeft.

We maakten 2 versies, één van cashewnoten én één met witte bonen. Deze komt vooral qua structuur dichterbij. Persoonlijk vind ik die met cashewnoten weer wat lekkerder (maar over smaak valt niet te twisten). Beide staan beschreven én de voedingswaarde is er ook van beide!

Wil je meer leren over whole food plant-based? We hebben een super toffe kook-community, check hier alle info!

Dit heb je nodig

100 gram witte bonen (gekookt)
15 ml water (is het iets te dik, dan kun je klein beetje extra toevoegen)
1/4 citroen voor sap
1/2 theelepel mosterd
1/2 teentje knoflook
1/4 theelepel anijszaad
1/2 theelepel venkelzaad
2 dadels
2 eetlepels prei, heel fijn gesneden
1 eetlepel peterselie, heel fijn gesneden

Wil je de cashewnoten versie proberen gebruik dan:

100 gram cashewnoten
50 ml vocht van witte bonen (dit zorgt voor een romige twist)
25 ml water
De rest is gelijk aan bovenstaand.

Zo maak je het

Laat de witte bonen uitlekken én pureer ze fijn.
Doe er dan het water bij, samen met de citroensap,mosterd, venkel- en anijszaad
Pureer dit fijn met een staafmixer (of in de keukenmachine)
Zet een pannetje op het vuur en doe hier een klein beetje water in. Als het kookt voeg je de gesneden prei en gehalveerde dadels in.
Kook het 2 tot 3 minuten en voeg het dan toe aan het witte bonen-mengsel
Pureer het fijn, maar wil je nog stukjes prei, doe het dan niet te lang
Voeg dan de fijn gesneden peterselie toe en meng het goed door elkaar
Zet het even in de koelkast, zodat de smaken lekker kunnen doortrekken
Wil je het maken met cashewnoten? Laat dan de cashewnoten even weken én pureer ze vervolgens fijn, voeg het vocht toe en volg dan het recept zoals hierboven.

Eet smakelijk!

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)


Nee, dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This