
Wij waren groot fan van de rijstevlaai voordat we vegan werden en hebben het eigenlijk nooit weer gehad. Toen we zaten te denken over een nieuw bakrecept op de site, kwam dit al snel naar boven. Dessertrijst is niet whole food, dus ja.... zilvervliesrijst dan. Gaat dat dezelfde lekkere structuur geven? Ja, het is verrassend lekker geworden.
Ben je geen fan van aardbeien, je kunt natuurlijk ook ander (diepvries)fruit gebruiken!
Haver- en boekweitmeel zijn van nature glutenvrij, maar is dit echt belangrijk voor je, dan doe je er goed aan om glutenvrij gecertificeerde soorten te kopen!
Dit heb je nodig (voor 3 kleine taartjes)
Voor het bakje
50 gram havermeel
25 gram boekweitmeel
50 gram havermout (havervlokken kan ook)
1 eetlepel kokosyoghurt (ongezoet)
3 verse dadels
Voor de vulling
300 ml plantaardige melk (ongezoet en zonder olie)
60 gram zilvervliesrijst
1 dadel
2 eetlepels havermeel (aangeroerd met 2 eetlepels water)
1 theelepel vanille extract
Topping
100 gram aardbeien (diepvries)
50 ml water
1 theelepel chiazaad
Zo maak je het
Het bakje
- Meng de haver- en boekweitmeel met de havermout en kokosyoghurt.
- Week de dadels kort in heet water en pureer het daarna fijn met 1 eetlepel water. Week alvast de dadels voor de vulling en pureer deze zonder water ook.
- Voeg dit bij het meelmengsel en kneed het tot een mooi deegje.
- Is het iets te droog, dan kun je een heel klein beetje kokosyoghurt toevoegen, maar wees er niet te ruim mee.
- Duw het in de vormpjes en zet het voor 10 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
De vulling
- Doe ondertussen de plantaardige melk samen met de vanille extract in een pan, breng dit aan de kook en voeg hieraan de rijst toe.
- Als dit goed kookt, voeg dan de havermeel die je hebt aangeroerd met het water toe samen met de gepureerde dadel.
- Zorg dat je dit er goed doorheen mengt en blijf roeren, dat is wel belangrijk.
- Als de rijst gaar is en je vulling is lekker ingedikt dan kun je het in de bakjes scheppen.
- Zet het dan 15 minuten in de oven.
De topping
- Zet een pan op het vuur en doe hierin de aardbeien en het water, zorg dat het kookt en pureer dit met een staafmixer fijn. Doe dan het chiazaad erbij, goed roeren en als het iets dikker is geworden dan kun je het op je taartje scheppen.
Wil je iedere week geïnspireerd worden met heerlijke whole food plant-based recepten en praktische informatie?
Dan is de Healthy Vegan Academy iets voor jou! Wil je er meer over weten? Check dan deze link voor alle informatie!
#glutenvrij #sojavrij #eivrij #lactosevrij
Volg je ons al?
Ben je enthousiast over dit recept? Deel het gerust met anderen!
Meer Healthy Bakken
Healthy Vegan Naanbrood (zonder olie, glutenvrij)
Naanbrood is echt al heel oud, maar is nog altijd iets wat veel gegeten wordt. Het is eigenlijk gewoon een platbrood en het is belangrijk om het echt heet te bakken. Je kunt het bij verschillende gerechten eten, zoals bijvoorbeeld bij deze Dahl of deze Artsoppa
Healthy Vegan Rijsttaartjes met aardbeien topping (glutenvrij)
Wij waren groot fan van de rijstevlaai voordat we vegan werden en hebben het eigenlijk nooit weer gehad. Toen we zaten te denken over een nieuw bakrecept op de site, kwam dit al snel naar boven. Dessertrijst is niet whole food, dus ja.... zilvervliesrijst dan. Gaat dat dezelfde lekkere structuur geven? Ja, het is verrassend lekker geworden.
Healthy Vegan Citroentaart ( cheesecake style en glutenvrij )
Deze citroentaart is echt een heerlijke verwennerij en natuurlijk is het geen echte cheesecake, maar het heeft wel de structuur en ook de smaak ervan. Mocht je niet van citroen houden, dan kun je ook heel goed ander fruit gebruiken (let er dan wel op dat er een andere vochtbalans kan ontstaan en evt. meer agar agar nodig is)
Healthy Vegan Pistache Koekjes
Het is vandaag wereld pistache dag en ja we vonden wel dat we hier aandacht aan moesten besteden. Het is namelijk een super gezond nootje en Trientje is er ook echt dol op, dus we zetten dit nootje met veel liefde even in het zonnetje.
Healthy Vegan Citroencake (glutenvrij)
Onze dochter Demi wilde heel graag een citroencake en dus ging Peter aan de slag. We wilden een cake die ook echt op cake lijkt maken, dus beetje kruimelig en een licht krokante buitenkant. Dat is zeer goed gelukt en ook de bij de kinderen viel de cake goed in de smaak. Een lekkere gezonde cake, maar zoals ik gisteren schreef in de blog over calorieën geniet van een plakje (of 2), maar eet niet de hele cake in een keer op :-)
Pannenkoekentaart met mango-munt yoghurt (glutenvrij)
Wij kijken elke zondagavond graag naar Heel Holland Bakt en toen daar een pannenkoekentaart in voor kwam, keken we elkaar aan en wisten we genoeg. Dat gaan wij ook maken! Demi en Jip zijn dol op pannenkoeken en we bakken het meerdere keren per week, dus hoe we pannenkoeken moeten bakken weten we wel, maar een taart hadden we er nog nooit van gemaakt. Leuke uitdaging dus!
Reactie plaatsen
Reacties