Print Friendly, PDF & Email

Deze heerlijke vegan Griekse Moussaka past helemaal bij de vakantietijd, we gaan je de komende weken inspireren met topgerechten uit een aantal bekende vakantielanden. De komende 2 weken komen we met een aantal heerlijke gerechten en we trappen dus af met de Griekse Moussaka, een echte klassieker. Aubergine is de basis van dit gerecht, maar ook aardappelen en gehakt is iets wat je in alle recepten terug ziet komen. Wij hebben als gehaktvervanger linzen gekozen, een combinatiemengsel van rode en groene linzen en deze hebben we gekruid met gyroskruiden.

Het woord Moussaka komt uit het Arabisch en betekent fris. Moussaka zoals wij dat kennen komt uit Griekenland, maar in de Arabische wereld is het meer een salade die als Mezze (soort tapas) wordt geserveerd en koud wordt gegeten. De Griekse variant kunnen wij in ieder geval enorm waarderen, want het is écht een heerlijk gerecht en deze healthy vegan variant kun je echt van genieten zonder schuldgevoel.

Aantal personen: 2 Bereidingstijd: 20 minuten Oventijd: 35 minuten

Dit heb je nodig

50 gram rode linzen
100 gram groene linzen
2 theelepels gyrokruiden
1/2 grote courgette, in plakken
1/2 grote aubergine, in plakken
1 tomaat, in plakken
200 gram aardappelen, geschild en in plakken
2 kleine rode uien

Bechamelsaus
300 ml plantaardige melk (kun je ook zelf maken, klik hier)
3 eetlepels havermeel (aangeroerd met wat water)
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel tijm (vers of gedroogd)
4 eetlepels edelgistvlokken
1 teentje knoflook
Zeekraalzilt en peper naar smaak

Zo maak je deze Griekse Moussaka

  1. Kook de linzen volgens de verpakking beetgaar, los van elkaar
  2. Bak de schijven courgette en aubergine in droge pan
  3. Kook de schijven aardappelen beetgaar
  4. Als de linzen beetgaar zijn, giet ze dan af in een bolzeef
  5. Meng vervolgens de linzen door elkaar en doe er de gyroskruiden bij
  6. Snij de rode ui in ringen en gaar deze in een klein laagje water voor ongeveer 2 minuten
  7. Zet de plantaardige melk in een pannetje op het vuur, voeg de knoflook, uienpoeder, tijm, nootmuskaat en peper toe, breng het aan de kook.
  8. Voeg het havermeelpapje toe en laat het even mooi binden.
  9. Voeg dan van het vuur af de edelgistvlokken en zeekraalzilt toe

Opbouwen

  1. Doe het linzenmengsel onderin de ovenschaal, verdeel het goed
  2. Leg dan dakpansgewijs de aardappelen, ui, courgette en tomaat erop, vervolgens leg je daar bovenop de aubergineplakken en giet je er de bechamelsaus op. Zet het in de oven op 225 graden voor 30 minuten. Wil je een mooie gegratineerde bovenlaag, dan kun je ervoor kiezen om de laatste minuten de gril aan te zetten.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde Vegan Griekse Moussaka p.p.

Kcal 645 Eiwit 37 gram Koolhydraten 97,7 gram Vet 6,5 gram Voedingsvezel 26,8 gram
Kalium 1997 mg Calcium 581 mg Magnesium 170 mg IJzer 7,3 mg Selenium 17 ug Zink 15,7 mg Vitamine E 3,7 mg

Volg Peter
Laatste berichten van Peter Blenkers (Toon alles)

Klik hier voor hét boek over whole food plant-based eten!

 

Boost je gezondheid met plantaardig eten

Nee, dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This