Broodje vegan burger met rode ui compote

Gepubliceerd op 5 maart 2020 om 10:29

Vorige week kwam er een test van de consumentenbond naar buiten dat veel vegaburgers te zout waren.
Het voedingscentrum beveelt een maximum van 1,1 gram aan voor vleesvervangers, terwijl de gemiddelde geteste burger 1,4 gram bleek te bevatten met uitschieters naar 2 gram per burger (bron: consumentenbond)

Zelf maken is daarom best een goed idee en het hoeft niet eens meer tijd te kosten. Wij maakten een heerlijke burger, die makkelijk te maken is, glutenvrij is (het broodje op de foto is niet glutenvrij, alles op het broodje wel) en met relatief simpele ingrediënten. Als je het zelf maakt weet je precies wat er in gaat en de burger is ook nog eens super lekker en voedzaam. 

Dit heb je nodig (voor +- 2 burgers a 150 gram)

4 eetlepels kikkererwten uit blik of pot
3 eetlepels linzen
3 eetlepels havermeel
1 eetlepel maizena (tapioca kan ook)
1/4 groente bouillonblokje
1 eetlepel vocht van de kikkererwten of linzen
Naar smaak wat peper (en evt. zout, maar bouillonblokje bevat dit ook)

Zo maak je het
Pureer de linzen en kikkererwten met een staafmixer (of doe ze in de keukenmachine). Vermaal het bouillonblokje door de eetlepel vocht.
Schep dit samen in een mengkom en voeg dan ook de havermeel en maizena toe en kneed het goed door elkaar. Mocht je burger nog iets te droog zijn, kun je wat extra vocht toevoegen. Kneed het goed door en laat het dan 10 minuten rusten in de koelkast. 

Kneed ze dan in burgervorm en bak ze aan iedere kant ongeveer 3 minuten in wat olie op middelhoog vuur.

Serveer het geheel op een broodje, naar eigen inzicht. Vind je de rode uien compote een lekker idee, dan volgt nu daarvoor het recept.

Dit heb je nodig 
1 eetlepel olie
5 rode uien, in reepjes gesneden
3 eetlepels dadelsiroop of agavesiroop
1 dl vegan rode wijn
1 theelepel tijm
1 eetlepel maizena (tapioca kan ook)
2 eetlepels natuurazijn
Sap van een 1/2 sinaasappel + rasp van de schil
snufje zout

Zo maak je het
Zet de uien aan met de olie in een kookpan, voeg dan de tijm toe en blus het af met de rode wijn.Voeg dan de sinaasappelsap toe en laat het +- 15 minuten garen op laag vuur. Voeg dan de dadel of agavesiroop en azijn toe en bind het af met de maizena en een klein beetje water. Laat het geheel wat afkoelen alvorens te serveren.

Eet smakelijk!

De ongebakken versie van de burger

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »