Zelf cashew kaas maken

Gepubliceerd op 13 februari 2021 om 08:00

Naar aanleiding van ons bericht in onze Facebookgroep Healthy Vegan over vegan kaas werden er veel receptjes gedeeld, veel toch nog die niet helemaal whole food plant-based waren en omdat wij toch hoog op ons verlanglijstje een vegan kaasje maken hadden staan gingen we aan de slag.

Het bleek echt een makkie om zelf een heerlijk kaasje te maken! Natuurlijk helemaal whole food plant-based, dus geen olie en geen zout, maar toch een heerlijk kaasje met maar een paar ingredienten. 

We gaan dagelijks even kijken hoe de smaak zich verder ontwikkelt naar mate we dit kaasje langer in de koelkast laten liggen. 
Al met al is het een heerlijk kaasje geworden, die het meest lijkt op een kruiden roomkaasje. 

Dit heb je nodig

250 gram cashewnoten, weken in heet water
4 eetlepels edelgistvlokken
2 eetlepels citroensap
3 teentjes knoflook (2 theelepels knoflookpoeder kan ook)
1 theelepel nootmuskaat
Provençaalse kruiden en nootmuskaat (voor om het kaasje heen)

Wij gebruikten geen zout, maar dat kan natuurlijk wel om het wat hoger op smaak te brengen.


Zo maak je het

  1. Week de cashewnoten in heet water voor minimaal een uur
  2. Doe de cashewnoten in een vergiet en laat het goed uitlekken
  3. Doe dan de edelgistvlokken erbij samen met de nootmuskaat, citroensap en uitgeperste knoflook
  4. Doe dit alles in een keukenmachine of pureer het met een staafmixer tot een lekkere grove massa
  5. Kneed het dan in een mooi rond kaasvorm (zie foto)
  6. Zet dit vervolgens 1,5 uur in de koelkast. Meng ondertussen de Provençaalse kruiden met de nootmuskaat, een dun laagje kruiden is voldoende. 
  7. Haal het na 1,5 uur uit de koelkast en strooi er dan de kruiden over, zoveel als je nodig bent om de hele kaas te voorzien van lekkere kruiden
  8. Zet het daarna een nachtje in de koelkast en klaar is je kaasje!

    Geniet ervan!

 

Heb je genoten van onze cashew kaas?

We vinden het leuk om van je te horen!

Meer Basics


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Tina
15 dagen geleden

Best teleurgesteld de cashew kaas heeft helemaal niets van een kaas...misschien komt dat omdat niets toegevoegd is om de kaas te laten fermenteren - hier is in mijn ogen nog ruimte voor verbetering

Trientje I De Veganistische Keuken
15 dagen geleden

Hi Tina, bedankt voor je bericht. Zoals in de tekst staat is het een soort roomkaasje geworden. We hebben heel veel enthousiaste reacties ontvangen, jammer dat het bij jou niet in de smaak is gevallen. Ik wens je een mooie dag! Groet, Trientje