Zelf fruitspread maken is super makkelijk en je gebruikt heel fruit. Wij gebruikten diepvriesfruit, maar uiteraard kun je ook vers fruit gebruiken, net wat je lekker vind. Veel gezonder dan in de winkel en het is gewoon super makkelijk!
Als je de instructies goed volgt, dan kun je het ook nog een tijdje bewaren, maar dat hebben we voor je onder het recept beschreven. Je kunt natuurlijk ook andere vruchten gebruiken en zo je eigen mango spread of abrikozen spread maken.

Dit heb je nodig (voor een potje)
300 gram diepvries zomerfruit
1 geschilde appel
1 halve limoen zonder schil
2 eetlepels chiazaad
50 ml water.
Hoe maak je het
1. Doe de diepvries zomerfruit in een kookpan en voeg de appel stukjes toe. Laat dit 2 a 3 minuten koken. Pureer het vervolgens met een staafmixer fijn.
2. Doe de chiazaad, water en limoen in een mengbeker en pureer dit fijn. Laat het 3 minuutjes staan.
3. Meng nu het chiazaad mengsel door de bosvruchtenpuree en breng het nog kort aan de kook en giet het dan in de jampotjes.(zorg wel dat deze goed schoon zijn)
4. Doe de deksels op de potjes en zet deze op de kop voor minstens een half uur, zo sluit het potje vacuüm af. Als de spread op kamertemperatuur is zet het dan in de koelkast en laat het verder terug koelen.
Je kunt er lekker een cracker of boterham mee besmeren, maar het is ook lekker door de plantaardige yoghurt.
Bewaren:Goed koken, daarna het potje goed afsluiten en op kop zetten zoals het in de tekst staat, dan kun je het een maand bewaren in een koele en donkere voorraadkast. Open in de koelkast blijft het een dag of 4 goed.
Heb je deze bosvruchtenspread gemaakt?
We vinden het leuk om van je te horen!
Tag ons ook gerust met @deveganistischekeuken of #deveganistischekeuken
Meer Basics
Zelf curry pasta maken
In december kregen we de vraag in onze Facebookgroep Healthy Vegan om een currypasta te maken die lijkt op de currypasta uit het verspakket van de Albert Heijn, de Indiase Curry Madras. In deze curry zit onder meer honing, maar ook zout en Peter heeft toen een whole food plant-based variant gemaakt.
Zelf cashew kaas maken
Naar aanleiding van ons bericht in onze Facebookgroep Healthy Vegan over vegan kaas werden er veel receptjes gedeeld, veel toch nog die niet helemaal whole food plant-based waren en omdat wij toch hoog op ons verlanglijstje een vegan kaasje maken hadden staan gingen we aan de slag.
Zelf hempfu maken
Hempfu gebruik je als tofu, maar is niet gemaakt van soja, maar van hennepzaden. Het is super makkelijk om zelf te maken en hennepzaden zijn echt super gezond. Ze zijn heel eiwitrijk en het bevat gezonde vetten, waaronder omega 3 vetzuren. Doordat de eiwitten sterk lijken op onze lichaamseigen eiwitten zijn ze ook nog eens goed opneembaar.
Zelf mosterd maken
Zelf mosterd maken is helemaal niet moeilijk en het voordeel is dat je precies weet wat er in zit. Hou je van zoete mosterd dan kun je een dadel toevoegen, ben je meer van wat zuurdere mosterd dan laat je het weg!
Zelf bosvruchtenspread maken
Zelf fruitspread maken is super makkelijk en je gebruikt heel fruit. Wij gebruikten diepvriesfruit, maar uiteraard kun je ook vers fruit gebruiken, net wat je lekker vind. Veel gezonder dan in de winkel en het is gewoon super makkelijk!
Zelf amandel-chocoladepasta maken
Zelf je chocoladepasta maken is echt super easy! Wij maakten het met amandelmeel, maar je kunt natuurlijk ook hazelnoten gebruiken zodat je een heerlijke hazelnotenpasta krijgt. Wij gebruikten verse dadels en dadels zijn echt super gezond voor je gezondheid, we schreven daar al eerder een blog over.
Reactie plaatsen
Reacties