Hempfu gebruik je als tofu, maar is niet gemaakt van soja, maar van hennepzaden. Het is super makkelijk om zelf te maken en hennepzaden zijn echt super gezond. Ze zijn heel eiwitrijk en het bevat gezonde vetten, waaronder omega 3 vetzuren. Doordat de eiwitten sterk lijken op onze lichaamseigen eiwitten zijn ze ook nog eens goed opneembaar.
Hennepzaden zijn verder heel rijk aan magnesium, ijzer, kalium en zink. Al met al hele gezonde zaadjes die ook rijk zijn aan alfa, beta en gamma-globuline en dat zijn stofjes die ons immuunsysteem helpen versterken.
Hennepzaad heeft geen psychoactieve werking zoals marihuana dat heeft, dus het is safe in gebruik. Je kunt hempfu eigenlijk gebruiken zoals je tofu ook gebruikt.

Op de foto zie je hele hennepzaad, we maakten de hempfu met gepelde hennepzaden. Dan heb je ook de gezonde eigenschappen.
Dit heb je nodig
100 gram hennepzaden (gepelde)
600 ml water
Zo maak je het
- Laat het geheel op laag vuur ongeveer 10 minuten koken
- Maal het 2 tot 3 keer fijn met een staafmixer terwijl het kookt
- Laat het vervolgens in een bolzeef uitlekken (vang het vocht op, dit kun je bewaren en gebruiken als hennepmelk)
- Druk het dan in vorm (dikte is ongeveer 1 a 1,5 cm hoog), wij gebruikten een steekring en zet het 1 a 2 uur onder druk weg (zorg ervoor dat je het vocht af en toe af giet)
- Daarna kun je het verwerken
Om het onder druk te zetten kun je bijvoorbeeld een glas gevuld met water gebruiken.
Heb je de hempfu gemaakt?
We vinden het leuk om van je te horen
Meer basics
Zelf curry pasta maken
In december kregen we de vraag in onze Facebookgroep Healthy Vegan om een currypasta te maken die lijkt op de currypasta uit het verspakket van de Albert Heijn, de Indiase Curry Madras. In deze curry zit onder meer honing, maar ook zout en Peter heeft toen een whole food plant-based variant gemaakt.
Zelf cashew kaas maken
Naar aanleiding van ons bericht in onze Facebookgroep Healthy Vegan over vegan kaas werden er veel receptjes gedeeld, veel toch nog die niet helemaal whole food plant-based waren en omdat wij toch hoog op ons verlanglijstje een vegan kaasje maken hadden staan gingen we aan de slag.
Zelf hempfu maken
Hempfu gebruik je als tofu, maar is niet gemaakt van soja, maar van hennepzaden. Het is super makkelijk om zelf te maken en hennepzaden zijn echt super gezond. Ze zijn heel eiwitrijk en het bevat gezonde vetten, waaronder omega 3 vetzuren. Doordat de eiwitten sterk lijken op onze lichaamseigen eiwitten zijn ze ook nog eens goed opneembaar.
Zelf mosterd maken
Zelf mosterd maken is helemaal niet moeilijk en het voordeel is dat je precies weet wat er in zit. Hou je van zoete mosterd dan kun je een dadel toevoegen, ben je meer van wat zuurdere mosterd dan laat je het weg!
Zelf bosvruchtenspread maken
Zelf fruitspread maken is super makkelijk en je gebruikt heel fruit. Wij gebruikten diepvriesfruit, maar uiteraard kun je ook vers fruit gebruiken, net wat je lekker vind. Veel gezonder dan in de winkel en het is gewoon super makkelijk!
Zelf amandel-chocoladepasta maken
Zelf je chocoladepasta maken is echt super easy! Wij maakten het met amandelmeel, maar je kunt natuurlijk ook hazelnoten gebruiken zodat je een heerlijke hazelnotenpasta krijgt. Wij gebruikten verse dadels en dadels zijn echt super gezond voor je gezondheid, we schreven daar al eerder een blog over.
Reactie plaatsen
Reacties