Zo vlak voor het weekend hebben we een lekkere vegan bami voor je met zelfgemaakte boemboe. Het schijnt een heel onstuimig weekend te worden, wel jammer zo midden in de zomer, maar het maakt in de keuken staan ineens geen straf. In een half uurtje heb je dit gerecht op tafel staan. We hebben een heerlijke rijkgevulde bami met een gebakken ‘ei’ voor je gemaakt. Super lekker van smaak én vooral ontzettend gezond.
We hebben de boemboe zelf gemaakt, ten eerste omdat in veel boemboe garnalenpoeder zit, maar wat een rotzooi zit er verder in die pakjes zeg. Hieronder de ingrediëntenlijst van de Conimex Boemboe:
Ingrediënten: Plantaardige oliën (raapzaad, zonnebloem), glucosestroop, ui, dextrose, water, zout, gember, knoflook, azijn, aroma, sojasaus (SOJABOON, TARWE, zout), koriander, smaakversterker E621, sambal oelek 2,1% (chilipeper, zout, water, voedingszuur E270, conserveermiddel E210), tomatenpuree, gemodificeerd maïszetmeel, maltodextrine, volledig gehard palmvet, mineraalzout (kalium), kurkuma, gistextract, galangawortel, citroengras, GARNALENPOEDER, komijn, conserveermiddel E202
In totaal zitten er 3 vormen van suiker in. Dan zit er ook nog de smaakversterker E621 in, beter bekend als ve-tsin én dit is een vrij omstreden e-nummer. Veel mensen ervaren klachten na het eten hiervan én er komt steeds meer bewijs dat het schadelijk kan zijn voor onze gezondheid.
Er zijn ook biologische boemboe’s te koop die veel van deze ingredienten niet bevatten, maar dan nog zit er altijd een vorm van suiker in én wij hebben dat niet, want nee dadels zijn niet hetzelfde als suiker! Zelf maken is gewoon het meest gezond, het is vegan én misschien nog wel het allerbelangrijkste, gewoon super lekker!
Aantal: 2 personen Bereidingstijd: 30 minuten
Dit heb je nodig
2 buideltjes bruine rijst noedels
1 paprika
150 gram witte kool, fijn gesneden
1/2 prei
1 rode ui
1 teentje knoflook uitgeperst
100 gram taugé
Voor de boemboe
1 ui
1 dikke teen knoflook
1/2 theelepel komijn
1 theelepel koriander
1/2 theelepel uienpoeder
1 cm verse kurkuma, geraspt
1/2 stengel citroengras
1 mespuntje gemalen kurkuma
1/2 rood pepertje
1 cm verse gember, geraspt
1 dadel
3/4 eetlepel azijn
1 eetlepel water
Voor de ei gebruikten we dit recept, maar lieten de groente weg. We voegden wel kala namak toe.
Tip: ook lekker met de zoetzure komkommer, zoals in dit recept Thaise curry met zoetzure komkommer en radijs
Zo maak je deze vegan bami en boemboe
De boemboe
- Doe de kruiden en specerijen bij de azijn, roer dit even en zet het 5 minuten weg.
- Snipper de ui, hak de knoflook of pers het uit en verwijder de zaadjes uit de rode peper
- Voeg vervolgens alle ingredienten in een keukenmachine of mengbeker en draai het tot een gladde massa.
- Laat het even staan tot je het kunt gebruiken.
De bami
- Bereid de noedels volgens de verpakking
- Doe een laagje water in een bakpan én voeg de gesnipperde ui én uitgeperste knoflook toe
- Laat dit 3 minuten garen en voeg dan de fijngesneden prei, witte kool en paprika toe.
- Als laatste de taugé en de boemboe. Laat dit nog even 3-4 minuutjes lekker mee garen.
- Voeg dan de noedels toe, schep het door en serveer het met de ‘ei’ en eventueel zoetzure komkommer.
Eet smakelijk!
Wil je trouwens meer weten over bakken zonder olie? We geven weer een gratis Masterclass over dit onderwerp, je kunt je hier opgeven!
Voedingswaarde p.p. van bami met zelfgemaakte boemboe én ‘ei’
Exclusief zoetzure komkommer
Kcal: 503 Eiwit 16,2 gram Koolhydraten 90,2 gram Vet 5 gram Voedingsvezel 17 gram
Kalium 876 mg Calcium 266 mg Magnesium 162 mg IJzer 4,7 mg Selenium 14 ug Zink 4,3 mg
- Een heerlijk recept: No Meatloaf - januari 30, 2023
- Slimme budget boodschappentips - oktober 8, 2022
- Gas besparen? Probeer de slowcooker ! - september 28, 2022