Brabantse Worstenbroodjes Healthy Vegan stijl

Gepubliceerd op 20 november 2020 om 11:30

In onze Facebookgroep Healthy Vegan  (lid worden is gratis, klik gerust op de link) werd gevraagd om een gezonde versie van de Brabantse worstenbroodjes en die uitdaging gingen we graag aan. Peter is dan wel geboren in Limburg, maar kent de Brabantse worstenbroodjes erg goed en dus is hij aan de slag gegaan.

Deze broodjes vielen hier enorm in de smaak en daarom delen we het resultaat dan ook graag! In eerste instantie denk je misschien, he wat een bijzondere manier van een worstje maken, maar het krijgt echt de smaak en structuur van een worstje. We hebben nog geen glutenvrij alternatief omdat dit een experiment was, maar ook daar gaan we zeker nog naar kijken.

Heb je trouwens al meegekregen dat 1 januari de deuren open gaan van onze eigen Healthy Vegan Academy? Een droom die uitkomt en een platform waar je kookvideo's, weekmenu's, dagmenu's, masterclasses en een community gaat vinden. We hebben nu een heel mooi aanbod met 50% korting, waardoor je slechts €39,95 voor een heel jaar betaalt en je zit verder nergens aan vast! Klik hier voor alle informatie!

Dit heb je nodig (voor ongeveer 8 stuks)

Voor het deeg
250 gram volkorenmeel
1/4 banaan
150 ml warm water 
1 volle eetlepel havermout
1 theelepel Keltisch Zeezout
10 gram gedroogde gist

Voor de vulling
1/2 aubergine (ongeveer 100 gram)
100 gram zwarte bonen
40 gram quinoa, ongekookt gewogen
1,5 volkoren boterham, geroosterd
1/4 theelepel fenegriek
1/4 theelepel Provençaalse kruiden
1/4 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel nootmuskaat
Peper naar smaak
Keltisch Zeezout naar smaak

Zo maak je het

Het deeg

 1. Staaf het water samen met de havermout en banaan.
 2. Meng vervolgens de volkorenmeel met het water en gist en kneed dit tot een deeg.
 3. Doe er vervolgens wat Keltisch Zeezout bij en kneed het geheel 10 minuten goed door tot je een mooi soepel deeg hebt.
 4. Laat het 30 minuten rusten op een warme plek met een natte theedoek er over.
 5. Na 30 minuten maak je er 8 bolletjes van en laat je het vervolgens nog een keer rusten voor 15 minuten. 

De worstjes

 1. Prik overal gaatjes in de aubergine en rol hem in aluminiumfolie.  Leg de aubergine vervolgens ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden.  Als de aubergine klaar is, laat het dan goed afkoelen en als het is afgekoeld haal je de schil er van af.
 2. Laat ondertussen de zwarte bonen goed uitlekken en spoel ze goed schoon.
 3. Kook de quinoa af volgens de verpakking en als deze klaar is laat je het goed uitlekken in een bolzeef.
 4. Doe als alles is afgekoeld alle ingrediënten, behalve de geroosterde volkoren boterham, in een mengkom en pureer het fijn met een staafmixer.
 5. Verkruimel de geroosterde volkoren boterham tot een soort paneermeel en voeg dit toe aan het mengsel en draai er vervolgens mooie bolletjes van en maak er vervolgens mooie worstjes van, van +- 9 cm lang.

De broodjes 

 1. Bestuif je keukenblad dan met een beetje volkorenmeel en rol de deegbolletjes uit tot mooie ovale lapjes. Leg vervolgens in de lengte een worstje en vouw vervolgens de korte kanten over de uiteindes van het worstje en rol het dan in de lengte op tot een mooi worstenbroodje. Knijp de naad een beetje vast zodat het niet los gaat en leg het met de naad naar beneden op de bakplaat die is belegd met bakpapier. Herhaal dit 8 keer.
 2. Leg er dan een natte theedoek op en laat het nog een keer 30 minuten rijzen. 
 3. Dan zet je het voor 20 minuten in de oven op 200 graden.


Eet smakelijk!

 

 

Volg je ons al?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.