Vegan chocolade cupcakes met vanille botercreme

Gepubliceerd op 8 december 2019 om 14:33

Onze dochter Demi is dol op cupcakes, maar dan wel met botercrème hé mama? Natuurlijk, alsof het niets is. Ik had dus nog nooit in mijn leven botercrème gemaakt, maar ik vond een lekker recept die ik zelf heb aangepast tot een vegan recept. 

1001 ideeën had ik, maar ik ben begonnen met een lekker basisrecept. Je kunt er van maken wat je wilt, je kunt ook geraspte appel (of appelmoes) in de cupcakes doen en kaneel in de botercrème bijvoorbeeld. Als je dus van bakken houdt, experimenteer gerust. Onderstaand recept is zeker een succes, dus ben je wat minder handig, dan gaat dit zeker lukken!

Dit heb je nodig (voor ongeveer 10 cupcakes)

Voor de botercrème

50 gram bloem
240 ml plantaardig melk (wij gebruikten havermelk)
200 gram plantaardige margarine
200 gram poedersuiker 
1/2 zakje vanille suiker

Voor de cupcakes

225 gram bloem
200 ml plantaardig melk (ook hier  gebruikten wij havermelk)
90 ml plantaardige olie (wij gebruikten zonnebloemolie)
1 zakje of theelepel baking soda
1/2 citroen 
100 gram suiker
2 eetlepels cacao

Zo maak je het

De botercrème

Zet een pannetje op het vuur en doe hier de melk in. Zet er een zeef boven en zeef beetje voor beetje de bloem in de melk. Voeg hier ook de vanillesuiker aan toe. Roer het met een garde even goed door, zodat je geen klontjes krijgt. Houd het vuur aan en zet het halfhoog en blijf roeren tot het kookt. Vervolgens zet je het vuur laag en krijgt het mengsel de kans om wat in te gaan dikken.

Blijf roeren en check of het stijf genoeg is. Dit kun je doen door een prikkertje te gebruiken. Als deze rechtop blijft staan is het dik genoeg, maar als je het goed ingedikt hebt zie je het ook met het oog wel dat het dik genoeg is. 

Haal het mengsel uit de pan en schep het in een ovenschaal of op een bord, zodat het niet te hoog is en goed kan afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt het afdekken met folie om velletjes te voorkomen. 

Als het staat af te koelen, kun je de boter opkloppen met een mixer. Zorg dat de boter kamertemperatuur heeft en mix het lekker luchtig op voor ongeveer 3 minuten. Voeg dan de poedersuiker toe en klop het verder op totdat het geheel is opgenomen. Als alles op kamertemperatuur is, kun je het bloemmengsel toevoegen aan het botermengsel en dit lekker luchtig omscheppen. Mix alles met een mixer nog even een paar minuten goed door en zet het vervolgens een half uur weg in de koelkast om op te stijven.

De cupcakes
Verwarm de oven 175 graden.

Doe de bloem, suiker en bakingsoda in een kom en voeg hier de melk, olie en citroen aan toe. 
Meng dit goed door elkaar, totdat je een glad beslag hebt en voeg er dan de cacao aan toe. Verdeel het beslag vervolgens over de cupcake vormpjes en zet het geheel voor 22 minuten in de oven. 

Check de tijd altijd even, want elke oven is verschillend. 

De cupcakes moeten helemaal afgekoeld zijn alvorens je de botercrème erop kunt spuiten, anders heb je kans dat de botercrème eraf glijdt.  
Om de botercrème mooi op de cupcakes te krijgen, heb je een spuitzak met spuitmondje nodig. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.