Waarom voeding wel degelijk een medicijn kan zijn (en mijn arts zei van niet)

Gepubliceerd op 8 december 2020 om 11:00

Gisteren was ik bezig met een e-learning voeding bij hartziekten en diabetes van de Wageningse Universiteit en mijn eigen ervaring werd getriggerd door een uitspraak die in het begin zat: dat voeding zoveel kan betekenen bij hartziekten. Natuurlijk weet ik dat inmiddels, maar als ik ongeveer 6 jaar terug in de tijd ga werd me iets heel anders verteld door een jonge (afgestudeerde) cardioloog die in een toonaangevend universitair ziekenhuis werkte. Ik was toen zelf nog niet bezig met voeding.

Het was 2013, ik viel flauw op mijn werk en moest met spoed naar het ziekenhuis in Groningen omdat er met mijn hart iets niet goed was. Ik bleek een hartritmestoornis te hebben, door de aard van de stoornis was medicatie geen mogelijkheid en ik had er daarna niet teveel last van, dus ging ik verder. Toen ik in 2014 in Rotterdam werkte ging het 3x achter elkaar mis en belandde 3x in hetzelfde ziekenhuis, waar ik op consult ging bij de cardioloog en medicatie was nog steeds geen mogelijkheid, daarom wilde hij een ablatie doen. 

Dat wilde ik niet, omdat ik dat gewoon heel eng vond en ik vroeg toen of ik met aanpassing in mijn voeding wellicht ook wat kon bereiken. Ik was toen nog niet omgeschoold tot voedingsdeskundige, dus ik wist niet precies hoe en wat, maar had weleens gehoord dat voeding ook kan werken. Zijn reactie was: je kunt altijd gezond(er) gaan eten, maar voeding is geen medicijn en helpt niet (ook niet ondersteunend)

Als de uitspraak niet zo kwalijk was, zou je er bijna om lachen. Kijk ik weet echt wel dat je niet alles kunt oplossen met voeding he, want soms is er zoveel schade in een lichaam, dan is inzet van medicatie, operatie of andere ingreep gewoon echt noodzakelijk, maar een cardioloog die voeding zo makkelijk aan de kant schuift, ja dat vind ik best zorgelijk en inmiddels begrijp ik het beter omdat ze er bijna geen les over krijgen.

Zelf ben ik al jaren voedingsdeskundige, volg veel bij- en nascholing en ben veel bezig met het bestuderen van wetenschappelijk onderzoek en weet dus dat voeding wel degelijk heel erg veel kan betekenen bij hart- en vaatziekten, maar ook bij andere aandoeningen. Zelf begeleid ik geen mensen bij ziekte, dat is niet mijn vakgebied, maar ik zou je wel adviseren op het moment je ziek bent om naar een arts te gaan, maar daarnaast jezelf ook in te lezen, informatie te vergaren en het beste nog om je ook te laten begeleiden door een diëtist die gespecialiseerd is in plantaardige voeding.

Van de hartritmestoornis heb ik eigenlijk geen last meer, sinds ik whole food plant-based eet heb ik 0 last meer gehad van de hartrtimestoornis en een ingreep is in mijn geval gelukkig niet noodzakelijk geweest. Bij de mensen die ik heb begeleid naar een gezond gewicht, meer energie en optimale gezondheid heb ik ook met eigen ogen mogen gezien wat de kracht van voeding is.

De kracht van voeding mag daarom niet onderschat worden, want ja... je benzine auto gaat ook problemen geven als je er diesel in stopt toch? 

Wel is het belangrijk dat als jij klachten hebt, dat je altijd naar een arts gaat om onderzoek te laten doen. Dit is mijn persoonlijke ervaring en ook al is voeding nog zo krachtig, soms is een ingreep of medicatie noodzakelijk! 

Ik geef de komende 2 weken meerdere gratis online Masterclasses Healthy Vegan.
Hier ga ik in op onderwerpen als olie, suiker, fruit, suppletie en hoe je een gezonde maaltijd bouwt.
Wil jij hier alles over weten? Klik hier voor alle info en om je in te schrijven!


«