Hoe wij veganist werden (en dat nooit gedacht hadden te worden)

Gepubliceerd op 13 juni 2020 om 16:00

We krijgen regelmatig vragen over hoe wij tot veganisme zijn gekomen en we hopen je ook te inspireren, want als je kijkt hoe wij vroeger leefden was dat vrij 'klassiek' en herkenbaar voor veel mensen.

Veganisme is iets dat heel ver van ons verwijderd was en waar we ook zeker geen steun binnen onze familie gingen vinden, dat is overigens nog steeds zo. Ze respecteren wel dat we veganist zijn, maar niet iedereen doet dat van harte.

Had ons 10 jaar geleden gezegd dat wij vegan zouden worden en we hadden je heel hard voor gek verklaard! Toevallig hadden we het er afgelopen week nog over hoe hard ons leven is veranderd in de 11 jaar dat we samen zijn!

Het is niet altijd de makkelijkste weg, maar een weg zonder dierenleed en een betere gezondheid, dat is het meer dan waard!

Een stukje terug in de tijd
Peter is geboren en getogen in het Noord-Limburgse dorp Gennep en heeft zeker het bourgondische leven meegekregen. Veel kaasjes, exclusieve vleessoorten en een liefde voor wijn. Lang in de keuken staan om heerlijke (vlees)gerechten te bereiden. Dat was ook zo toen wij bij elkaar kwamen en die liefde voor (lekker) koken heeft gemaakt dat hij kok is geworden.

Ik, Trientje, ben geboren in Emmen en getogen in het Drentse dorp Nieuw-Weerdinge en ja daar waren we meer van het 'normale' eten. Bourgondisch was het zeker niet, maar ik ben vooral opgegroeid met vlees, aardappelen en groente en als hapjes was het vooral kaas, worst en ei. Ook de uitspraak "wat de boer niet kent, dat vreet hij niet" paste zeer goed bij mij. Ik was geen avonturier op het gebied van eten.

Onze opvoeding gaf op zich niet echt aanleiding tot het worden van veganist, het was zelfs zo toen we gingen samenwonen dat ik bij de Aldi elke week een tree melk haalde (elke week en dat alleen voor Peter, want nee melk lustte ik (gelukkig) niet). Daar hadden we het afgelopen week nog over en we krijgen nog een rode kleur als we daaraan denken.

Hoe is het dan zo gekomen?
We lazen steeds vaker over veganisme en plantaardig eten en ik moet eerlijk bekennen in het begin leek het vooral een ver van ons bed show, het klimaat en het dierenleed. Naarmate we ons er meer in gingen verdiepen kwam het steeds dichterbij en kwam steeds meer het besef dat we daar toch echt niet langer aan moesten willen meewerken.

Verandering gaat niet altijd in een keer, dus er hebben best wel wat stappen tussen gezeten en toen ik lid werd van bepaalde veganistische Facebookgroepen schrok ik in eerste instantie erg terug van het fanatisme van sommige mensen en ook het activisme. Ik ben een nuchter plattelandsmeisje wat dat betreft en had een heel ander beeld van veganisme. Toen heeft het nog wel even geduurd, maar het bleef toch wel op mijn pad komen en toen ik ook nog gezondheidsklachten kreeg heb ik de stap gezet en Peter daarin meegetrokken.

Peter had ook wel veel bezwaren, want hé hij was kok en ja vlees is de basis van alles en zijn bourgondische opvoeding en de overtuigingen over het nodig hebben van zuivel waren ook nog best hardnekkig. Maar na het zien van diverse documentaires is ook hij meegegaan in de vegan lifestyle, want we eten 100% plantaardig, maar vinden duurzaamheid ook heel belangrijk en dus zijn de spullen die we kopen ook vegan en als het even kan ook op een duurzame manier verkregen.

Nu hebben we dus nog een stap verder gezet en dat is dat we helemaal op healthy vegan verder zijn gegaan, 100% gezond en 100% puur en natuur. Hele producten en geen olie. Dat heeft ons veel gedaan, in positieve zin. Kilo's lichter, bakken meer energie en een veel betere huid!

En dat activisme ben ik beter gaan begrijpen, de manier waarop is een persoonlijke keuze, maar ik had nooit gedacht dat ik me bij de AH erg zou kunnen opwinden over het feit dat ze door ruimtegebrek de Arla voor de vegan yoghurt hadden neergezet (en de vegan bordjes hadden laten staan) en dat ik daar persoonlijk voor verandering zou zorgen. Ook als ik onwaarheden hoor in mijn omgeving, houd ik me vast niet meer stil.

We hopen je met een klein inkijkje in onze eigen weg te inspireren om ook de stap naar plantaardig te zetten, want wij zijn er van overtuigd dat planten echt de toekomst zijn, maar ook de weg naar een optimale gezondheid. Oftewel: Eet beter, voel je beter! Op alle fronten, want zeg nu zelf alleen al door een bord zonder dierenleed ga je, je toch al beter voelen? En door meer planten op je bord ga je, je ook fysiek beter voelen!
Oftewel: Eet beter, voel je beter!

 

We geven binnenkort meerdere gratis Masterclasses over hoe jij gezond veganistisch kunt eten!
Klik hier als je er alles over wilt weten of er bij wilt zijn!

 

 

 

 


«   »