Mijn eerste 2 weken zonder olie (-6,8 kilo en -4cm)

Gepubliceerd op 16 mei 2020 om 14:30

 

 

Als je me hebt gevolgd in de Stories van Facebook of Instagram dan weet je dat ik zou komen met mijn verhaal waarom ik zonder olie eet. 

Op 2 mei ben ik begonnen met het roer om te gooien, want in plaats van steeds slanker werd ik eerder steeds zwaarder. De 2 jaar die ik stil heb gelegen door de moeilijke zwangerschap en bevalling, waar ik vorige week over vertelde, hebben me helemaal lam gelegd wat dat betreft.

Gestopt met olie eten

Maar goed tijd voor een nieuw begin dus. Ik ben helemaal gestopt met olie eten, dat klinkt best radicaal hé? Dat is juist de reden dat ik het nooit gedaan heb. Bang om buiten de boot te vallen, om raar gevonden te worden. Want veganisme wordt al gezien als 'extreem' en dan 'ook nog' geen olie. Ik had een sterke visie, maar had weinig bijval in de buitenwereld. Totdat het boek Eet Win Win van Janneke van der Meulen op mijn pad kwam, jeetje alle puzzelstukjes vielen in elkaar. Ja, het is misschien extreem, maar goed wat is normaal? En moeten we genoegen nemen met 'comfortfood' hoort erbij en ja anders kunnen we niets meer eten?

Voor mij persoonlijk is het antwoord dus nee, ik wil daar geen genoegen meer mee nemen. Want half half eten heeft me weinig opgeleverd. Natuurlijk ben ik opgeleid als voedingskundige en heb ik daarnaast veel cursussen en opleidingen gedaan op dit gebied zoals de cursus voor professionals van Rineke Dijkinga en een Masterclass van Richard de Leth. Toch koos ik altijd voor 'de middenweg'. 

De puzzelstukjes vielen dus in elkaar door het boek en ik ben begonnen met mijn manier van eten, na 2 dagen voelde ik me heel anders. Nee mijn pijn, die ik beschreef in mijn eerdere blog, was niet weg, maar ik voelde me wel fitter en vitaler. Ik had energie en ook geen klein beetje! Bij emoties ging ik niet eten of pakte ik een stuk fruit, wauw... wat gebeurd hier dacht ik? Samenwerken met mijn lichaam, dat is het nieuwe plan geworden en ik moet zeggen, de samenwerking bevalt prima!

Die energie kon ik goed kwijt in de oefeningen die ik kreeg van de orthopedisch manueel therapeut, die voer ik consequent uit en die voelen soms echt aan als trainen, om een sterkere core te krijgen. Ik hoop echt dat, dat de pijn wegneemt op de langere termijn. Zodat ik weer alles kan doen wat ik wil en dat ik ook de simpele huishoudelijke dingen weer allemaal kan. 

Hoe dat in de praktijk gaat

Maar goed, terug naar geen olie meer! Hmmm... nou daar zitten wel wat uitdagingen, want het zit in heel veel producten!

De pinda's? oja die zijn gebakken in zonnebloemolie
De havermelk? oja daar zit zonnebloemolie in
De pesto? oja daar zit zonnebloemolie in
De cashewnoten? oja die zijn gebakken in zonnebloemolie
De vegan kaas? oja daar zit kokosolie in
De bladerdeeg? oja daar zit olie in
Ons volkorenbrood? oja daar zit raapolie
Groentebouillonblokje? oja daar zit palmolie in

Dus zonder in olie te bakken kreeg ik dus best veel olie binnen op een dag. Dat werd een mooie uitdaging om zonder olie te leven en dat was andere kant ook makkelijker dan het wellicht klinkt. Het was soms alleen andere keuzes maken. 

Zonder olie bakken bleek ook nog best wel een uitdaging, want ik kreeg het voor elkaar om zelfs in een anti-aanbak pan dingen aangebrand te krijgen, oepss.. maar goed al doende leert men en het eten is echt wel smakelijk! Geen olie blijkt soms best wat vreemd, want ik was gisteren op de markt en ik wilde ongebakken pinda's, laat ik het zo zeggen, ik heb ze meegekregen, maar de mevrouw vond het alles behalve een goed idee. En wees gerust, ik ga ze niet rauw opeten, maar verwerken in home made pindasaus en kijken of ik ze zelf in de oven kan roosteren.

Maar wat eet ik dan wel? Als je me een beetje volgt in de Stories van Facebook en Instagram, dan heb je al veel voorbij zien komen.
Bananen zijn mijn nieuwe vrienden en ja ik eet gewoon veel groente en fruit. Helemaal onderaan dit verhaal heb ik nog een lekker recept geplaatst. 

Een overzicht van wat ik zo een beetje heb gegeten

Een paar van mijn ontbijtjes

 • Havermoutpap (gemaakt met water) en veeeel fruit en raw cacaonibs
 • Griesmeelpap (gemaakt met water en gezoet met banaan) met rauwe cacao en plakjes banaan
 • Boekweit-haverpannenkoek met 100% puur appelstroop en een fruitsalade
 • Bananenpannenkoekjes met blauwe bessen en banaan

Een paar van mijn lunches

 • Rustiek stukje stokbrood (zonder olie) met maanzaad en als beleg 100% pindakaas en rucola 
 • Pitabroodje met gebakken champignons met shoarmakruiden, knoflook en rucola met een salade van andijvie met appel en mosterd-azijn dressing
 • Noodlessalade met allerlei groenten
 •  Gevulde courgette
 • Roggebrood met 100% pindakaas en kiemen

Een aantal avondmaaltijden

 • Volkoren macaroni met veel groente en een beetje edelgistvlokken
 • Spelttagliatelle met gebakken champignons en paprika, plus rauwe rucola en rode ui
 • Krieltjes met gebakken ui, champignons, sperziebonen en tijm
 • Nasi met zilvervliesrijst en met zelfgemaakte pindasaus en een lekkere frisse salade

Tussendoor ook gezonde snacks gegeten, zoals deze cacaoballetjes, handje nootjes, fruit salade met rauwe cacaonibs e.d.

Oftewel: ik heb gewoon echt lekker en gezond gegeten! Veeeeel fruit en veeeeel groenten en denk je nu, maar veel koolhydraten? Maar altijd de gezonde variant, geen witte lege varianten en ik heb me nog nooit zo goed en rustig in mijn lijf gevoeld, ondanks de pijn die ik nog heb. 

Mijn resultaten?

Mijn resultaten zijn veelbelovend!
Sinds 2 mei 2020 ben ik:

 • 6,8 kilo afgevallen
 • 4 cm kwijt rond mijn buik
 • 2 cm kwijt rond mijn heupen
 • 2 cm kwijt bij mijn rechter been en 4 cm kwijt bij mijn linkerbeen 

Tot slot

Als ik vertel over mijn eigen leven en bevindingen, krijgen mensen soms het idee dat ze 'verkeerd' bezig zijn en natuurlijk zie ik liever dat heel de wereld plantaardig gaat eten en optimaal gezond is door gezond te eten, maar ik respecteer altijd de ander. Je bent niet verkeerd, want ook ik heb zelf heb jaren vlees gegeten en ongezonde dingen naar binnen geschoven, oftewel: dingen komen op je pad als je er aan toe bent. Maar ik hoop je natuurlijk wel te inspireren met mijn verhalen. Het is echter geen voedingsadvies, dus kijk altijd wat goed voelt voor jou!

Volgende week deel ik weer een nieuw verhaal over mijn weg naar een optimale gezondheid, volg je me ondertussen in de Stories van Instagram of Facebook?

No matter how you feel...
Get up,
dress up,
show up & never give up!

 

RECEPT VAN EEN LEKKERE VEGAN EN OLIEVRIJE PESTO

Dit heb je nodig
2 flinke handen rucola
8 eetlepels kikkererwtenvocht
40 gram cashewnoten

Zo maak je het
Maal de cashewnoten, rucola en kikkererwtenvocht in een keukenmachine fijn of staaf het
met de staafmixer.


«   »