
Tussendoortjes zijn hip en mensen zijn er dol op, dat blijkt wel uit hoe vaak wij de vraag krijgen voor wat kan ik tussendoor eten? Ook uit het rapport van het RIVM over voedselconsumptie blijkt dat we graag en veel eten, maar liefst 9 keer per dag.
Soms kan een tussendoortje ook best lekker zijn, vooral in gezelschap wordt het als fijn ervaren en ook niet gek. Eten heeft ook een verbindende factor.
Voor je gezondheid is het juist beter om eigenlijk 3 eetmomenten per dag te hebben en niet tussendoor te eten. Waarom dat zo is, leggen we je in deze blog uit.
Je spijsvertering en suikerstofwisseling raken overbelast op het moment je 6x per dag eet. Vanuit oude filosofieën moet je juist jouw verbranding hoog houden door regelmatig te eten, maar dit is echt een achterhaald idee, ook het voedingscentrum geeft aan dat je in principe geen tussendoortjes nodig hebt. De 3 momenten dat je eet, moet je natuurlijk wel ruim voldoende eten.
Het grootste punt van tussendoortjes is dat er steeds insuline wordt aangemaakt. Insuline is het suikerhormoon, maar ook het vetopslaghormoon, want moet het teveel en te vaak in actie komen dan ga je dus vet opslaan.
Ik las een bericht op de universiteit van Utrecht van internist Frank VIsseren, die dus ook echt pleit voor minder eetmomenten op een dag en daarin legt hij uit dat je lichaam 2 uur nodig heeft om na een maaltijd koolhydraten uit het voedsel te halen. Veel mensen voelen zich dan wat flauwer worden en nemen dan een tussendoortje, maar hiermee ontneem je jouw lichaam de kans om over te gaan op vetverbranding en dat is wel wat nodig is om niet aan te komen of om af te vallen.
We horen regelmatig dat mensen echt moeten eten, anders kunnen ze niet functioneren. Dat is echt een heel belangrijk siginaal dat je lichaam niet meer goed reageert op insuline, oftewel: insulineresistentie. Dit kun je heel goed omkeren door te bewegen en onbewerkt plantaardig te eten, maar je zou geen 6 maaltijden nodig moeten zijn.
Maak van de 3 hoofdmaaltijden die je eet een feestje, dan geniet je nog meer!
Volg je ons al?
Meer voedingsweetjes
Het wondermineraal magnesium, hoe herken je een tekort en waar zit het in?
Magnesium is een heel belangrijk mineraal, het heeft verschillende namen zoals "het anti-stress mineraal", of "het wonder mineraal".
Hoe zit het met calorieën?
In alles wat we eten zitten calorieën, of nou eigenlijk klopt het niet dat het erin zit. Calorieën zijn geen voedingsstoffen, het is een berekening daarvan.
Waarom tussendoortjes niet nodig zijn (en 3x per dag eten beter is)
Tussendoortjes zijn hip en mensen zijn er dol op, dat blijkt wel uit hoe vaak wij de vraag krijgen voor wat kan ik tussendoor eten? Ook uit het rapport van het RIVM over voedselconsumptie blijkt dat we graag en veel eten, maar liefst 9 keer per dag.
Vijf voedingsmiddelen voor je brein
Dit is een onderwerp waar ik persoonlijk veel interesse in heb, toen ik namelijk werd gediagnosticeerd met een gegeneraliseerde angststoornis deed ik in eerste instantie wat veel mensen doen. Ik ging naar therapie, besloot zelf ademcoaching te doen (omdat ik heftige paniekaanvallen had) en op die manier wilde ik mijn angststoornis te lijf.
Waarom intermittent fasting niet zo goed is als je misschien denkt
Wat eet je dan bij een whole food plant-based eetpatroon?
Puur natuur eten, zo kun je whole food plant-based denk ik het beste omschrijven en het gekke is dat veel mensen denken dat het niet volwaardig is. Zal ik je iets vertellen? De natuur weet juist heel goed wat wij mensen nodig hebben om optimaal gezond te zijn, beter dan dat de industrie dat weet.
Reactie plaatsen
Reacties