
Intermittend fasting is razend populair en wij krijgen er ook heel vaak vragen over. Op social media hebben we het ook al wel regelmatig onder de aandacht gebracht. Toen we zelf een online lezing bijwoonden van drs. Liesbeth van Rossum (ze is internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en biologisch stressonderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam) werd deze vraag ook als een van de eersten gesteld aan haar. Het onderwerp leeft zullen we maar zeggen.
Over het algemeen gesproken slapen wij in de nacht en leven overdag, daar gaan we dus ook vanuit. Als we opstaan moet we onze motor voorzien van brandstof zodat je genoeg energie hebt om al je bezigheden uit te voeren. Het 'probleem' met Intermittent fasting zoals je dat nu veel ziet, namelijk met het overslaan van het ontbijt, is dat je de zwaarte van je maaltijden legt op de middag en avond, eigenlijk net wanneer je het minste nodig hebt, met alle gevolgen van dien.
Die gevolgen? Dat je meer vet kan gaan opslaan door op het verkeerde moment te eten. Er is onderzoek gedaan onder soldaten, de ene groep sloeg het ontbijt over en de andere groep juist het diner. De gewichtstoename zat bij de groep die het ontbijt over sloeg.
Het werkt voor veel mensen, dat hoor ik regelmatig, maar weet je hé, misschien voel jij je nog wel beter als je op een andere manier gaat vasten en het zwaartepunt verplaatst naar de ochtend en na je laatste hap van de avondmaaltijd niet meer eet tot aan de volgende ochtend.
Een goed eetritme is:
- Stevig ontbijten met genoeg fruit
- Tussendoor fruit met water en kruidenthee
- Stevig lunchen met lekker ruim groente, evt wat fruit
- Niet te zwaar dineren met lekker ruim groente
- Na de avondmaaltijd rond 18.00u geen eten meer
Dit antwoord hebben we telkens gegeven als de vraag over Intermittent Fasting werd gesteld en weet je wat zo leuk was, tijdens de online lezing die we dus bijwoonden werd hetzelfde antwoord gegeven: vasten is niet verkeerd, maar leg het zwaartepunt niet op de middag en avond, maar eerder op de ochtend.
Geef je lichaam wat het nodig heeft op het moment dat het, het nodig heeft en zorg dus dat je in de avond niets meer eet tot de volgende ochtend. Lastig? Niet als je eten gebruikt waar het voor is, namelijk je lichaam voorzien van brandstof.
Heb je iets gehad aan dit artikel over Intermittent Fasting?
We horen graag van je!

Meer voedingsweetjes
Het wondermineraal magnesium, hoe herken je een tekort en waar zit het in?
Magnesium is een heel belangrijk mineraal, het heeft verschillende namen zoals "het anti-stress mineraal", of "het wonder mineraal".
Hoe zit het met calorieën?
In alles wat we eten zitten calorieën, of nou eigenlijk klopt het niet dat het erin zit. Calorieën zijn geen voedingsstoffen, het is een berekening daarvan.
Waarom tussendoortjes niet nodig zijn (en 3x per dag eten beter is)
Tussendoortjes zijn hip en mensen zijn er dol op, dat blijkt wel uit hoe vaak wij de vraag krijgen voor wat kan ik tussendoor eten? Ook uit het rapport van het RIVM over voedselconsumptie blijkt dat we graag en veel eten, maar liefst 9 keer per dag.
Vijf voedingsmiddelen voor je brein
Dit is een onderwerp waar ik persoonlijk veel interesse in heb, toen ik namelijk werd gediagnosticeerd met een gegeneraliseerde angststoornis deed ik in eerste instantie wat veel mensen doen. Ik ging naar therapie, besloot zelf ademcoaching te doen (omdat ik heftige paniekaanvallen had) en op die manier wilde ik mijn angststoornis te lijf.
Waarom intermittent fasting niet zo goed is als je misschien denkt
Wat eet je dan bij een whole food plant-based eetpatroon?
Puur natuur eten, zo kun je whole food plant-based denk ik het beste omschrijven en het gekke is dat veel mensen denken dat het niet volwaardig is. Zal ik je iets vertellen? De natuur weet juist heel goed wat wij mensen nodig hebben om optimaal gezond te zijn, beter dan dat de industrie dat weet.
Reactie plaatsen
Reacties