/f.jwwb.nl%2Fpublic%2Ft%2Fy%2Fb%2Ftemp-irwuhbnbwbvkzhgngikn%2Fvmz56z%2FUien1.png)
Uien, ze laten je soms letterlijk huilen, maar eigenlijk zijn het super goede groenten.
In deze blog leggen we je de gezonde eigenschappen van uien uit en waarom je ze veel vaker in de keuken zou moeten gebruiken.
Regionaal zijn er nog andere benamingen voor uien, zo noemen ze het in het Noorden van het land Siepels (daar ben ik als Drents plattelands meisje ook mee opgegroeid). In andere delen hoor je ook wel look of (a)juin.
Waar komen uien vandaan?
Uien behoren tot de familie van de allium, een plantensoort waartoe ook de knoflook, sjalotjes, prei en bieslook behoren.
Waarom is de ui zo gezond?
Allereerst omdat ze gewoon bomvol gezonde voedingsstoffen zitten. We hebben een kleine opsomming voor je gemaakt:
- Laag in calorieën
- Rijk aan het mineraal kalium, wat een belangrijk mineraal is voor onder meer een goede vochtbalans in je lichaam
- Bevat veel vitamine C, wat belangrijk is voor je immuunsysteem, maar ook voor de opname van ijzer
- Bevat ook B-vitaminen, waaronder B6 en B11
Daarnaast bevatten uien veel antioxidanten en andere gezonde stoffen, die ook goed blijken voor je hart en bloeddruk.
Uien zijn ook goed voor je bloedsuikerspiegel omdat ze kunnen ondersteunen deze laag te houden.
Omdat uien een zeer rijke bron blijken van vezels en prebiotica zijn ze goed voor je spijsverteringssysteem en worden je darmen erg blij!
Verder hebben ze anti-bacteriële eigenschappen.
Waar kan ik uien allemaal voor gebruiken?
We kunnen bij wel stellen, waarvoor kun je ze niet gebruiken?
- Wokgerechten
- Hartige bakrecepten
- Je kunt er heerlijke uiensoep van maken
- Je kunt ze ook in andere soepen gebruiken
- Je kunt ze als onderdeel van je bouillon maken
- Je kunt ze rauw verwerken in een salade
- Je kunt ze verwerken in quiche
Conclusie
Uien zijn ontzettend gezond en je kunt ze in heel veel gerechten gebruiken. Dus hup naar de winkel, mocht je ze nog niet in huis hebben en ga aan de slag met een lekker recept!
Reactie plaatsen
Reacties