Hoe vervang ik een ei?

Gepubliceerd op 25 november 2019 om 13:04

Veel mensen vinden veganistisch bakken lastig omdat ze een ei missen. We zijn ook opgegroeid met het idee dat bakken en eieren samen gaan. Toen ik veganist werd, vond ik dat ook wel een grote uitdaging. Inmiddels ben ik niet anders gewend. In deze blog deel ik graag met je hoe je een ei kunt vervangen en welke vervanger je voor welk gerecht het beste kunt gebruiken. Soms hoef je ook geen vervanging te gebruiken, zo maakten wij pannenkoeken met spa rood. Qua hoeveelheid hielden we de hoeveelheid melk aan die nodig was en verder niets. Het werkte perfect. Voor alle keren dat je wel een vervanger nodig hebt, hebben onderstaand overzicht voor je gemaakt.

Lijnzaad

Lijnzaad is een goede ei vervanger, je kunt 1 eetlepel gebroken lijnzaad mengen met 3 eetlepels water. Je moet dit even laten staan en dan heb je een lekker plakkerig papje. Lijnzaad kun je in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken.

Zoete  gerechten

Als bind- en verdikkingsmiddel zijn er diverse mogelijkheden in zoete gerechten. 
Zo werkt 50 gram appelmoes heel goed om 1 ei te vervangen of een halve, liefst rijpe, banaan.
Appelmoes kun je bijvoorbeeld heel goed gebruiken in een appeltaart of in een cake, maar gaat niet zo goed samen met bepaalde chocoladegerechten. Daar is een banaan weer geschikter voor of natuurlijk de eerder genoemde lijnzaad.
3 eetlepels pindakaas is een prima ei vervanger in koekjes. 

Hartige gerechten

In hartige gerechten kun je ook de lijnzaad gebruiken, maar bijvoorbeeld ook heel goed kikkererwtenmeel gemengd met water (2 el meel en 2 el water). Dit kun je ook doen met maizena. Heb je een gerecht waar tomaat goed in past? Dan wil 50 gram tomatenpuree ook dienen als een ei  vervanger. 

Rijsmiddel vervanger

Een ei dient niet alleen maar als bind- en verdikkingsmiddel, het heeft vaak ook een rijzende functie. Dit kun je heel makkelijk opvangen met bakingsoda, dit zorgt voor een luchtige cake of taart. Bij bakingsoda is het wel heel belangrijk om iets zuurs er bij te voegen, zoals sap van een citroen of limoen, maar kan ook door azijn. Doe je er niets zuurs bij, dan kan bakingsoda niet zijn werk optimaal doen. Je proeft het niet weer in je gerecht overigens!

Glansmiddel vervanger

Was je gewend om ei over bepaalde baksels te smeren om een mooiere glans erover heen te krijgen? Dan kun je dit vervangen door abrikozenjam of suikerwater te gebruiken als je baksel net uit de oven komt. Soms zie je in bepaalde recepten ook dat ze sojamelk gebruiken als vervanger, persoonlijk gebruiken wij dat niet en je zult dat ook niet in onze recepten tegen komen. Maar het eiwit in soja zorgt inderdaad wel voor een bruine kleuring.

Kant en klare vervangers

Bovenstaande zijn allemaal natuurlijke vervangers, maar je hebt ook kant-en-klare vervangers te koop zoals No-Egg. Die zijn vaak wel duurder, maar kan wellicht handig zijn. Te koop bij o.a. Jumbo.


Heb jij nog goede tips? Plaats het dan in de reactie hieronder of laat het me weten via Facebook of Instagram!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.