Print Friendly, PDF & Email

Dit artikel gaat over het boek Veilig in je lijf van Deidre Fay. Wanneer je je onveilig voelt in je lichaam heeft dat een enorme impact op je leven. Wanneer je te maken hebt met gehad met trauma kan het heel goed zijn dat je lichaam niet meer als veilig voelt, dat het eerder aanvoelt als chaotisch en een wir war van heel veel nare emoties en gedachten. Een plek waar het ontzettend onveilig kan voelen, terwijl je die plek continue met je meeneemt. Dat is ook het nare ervan. Je kunt je er niet van scheiden.

Zelf heb ik seskueel misbruik meegemaakt én mijn lichaam was geen veilige plek, ik heb er heel vaak van weg willen rennen, maar ja dat lukt niet want je lichaam neem je overal mee naar toe. Het boek “Veilig in je lijf” van Deirdre Fay is heel waardevol omdat het vol staat met praktische oefeningen. Praktische oefeningen die je op je eigen tempo kunt doorlopen. Dat maakt het ook onderscheidend van andere boeken, het is heel gericht om het toe te kunnen passen in je dagelijkse leven.

Waar het boek zich op richt is op de vaardigheden voor veilige belichaming. De schrijfster Deidre Fay heeft echt ervaring als het gaat over traumaverwerking, dat lees je in alles terug, vooral in de ongedwongenheid en zachtheid.

Veilig in je lijf gaat in op de volgende vaardigheden:

 1. Je verbinden
  Verbinden klinkt zo simpel, maar als je een traumatisch verleden hebt is dat het niet altijd. Deze vaardigheid gaat in op verbinden met jezelf, met de buitenwereld en met anderen.
 2. Meditatie en mindfulness
  Deze vaardigheid leert je om meer in je lijf en geest aanwezig te zijn. De schrijfster is hierin mild omdat het, zeker als het nieuw voor je is, overweldigend kan zijn om op deze manier contact te maken.
 3. Innerlijke informatiestroom
  Het doel is vertragen en deze vaardigheid gaat dan ook in op het leren herkennen en onderscheiden van gedachten, gevoelens en sensaties. Doordat je het beter gaat herkennen, stelt het je ook in staat om beter met triggers om te gaan.
 4. Feiten van gevoelens scheiden
  Gaat verder op de vaardigheid van innerlijke informatiestroom, het gaat in op het aarden in het hier-en-nu.
 5. Parallelle levens onderkenen
  Parallelle levens gaat over het gezonde volwassen/wijze deel en het getraumatiseerde deel. Het is ook vaardigheid die je kunt gebruiken om triggers te begrijpen en op te lossen.
 6. Met delen werken
  Hierin leer je meer communicatie en structuur te brengen en de verschillende delen van jezelf. In plaats van innerlijke conflicten ga je op weg naar meer rust en een stabielere emotionele basis.
 7. Nieuwe paden banen
  Losstaande informatie en oefeningen zijn belangrijk en goed, maar integreren van de verschillende vaardigheden nog meer. Daar gaat deze vaardigheid op in. Naar welk leven verlang je werkelijk? Zo kun je loskomen van de pijnlijke ervaringen uit het verleden.
 8. Vertellen en opnieuw vertellen
  Om keuzepunten te creëren en een andere kant op te gaan, moet je andere gedachten patronen ontwikkelen. Net zolang totdat er nieuwe overtuigingen ontstaan die uit je nieuwe doel voortvloeien en daarop aansluiten. Deze vaardigheid helpt je daarbij.
 9. Je oudere, wijzere zelf als gids gebruiken
  Deze vaardigheid gaat over het aanspreken van je eigen innerlijke wijsheid, die we allemaal bezitten en die je liefdevol helpen door het traumaherstel heen.

Mijn persoonlijke mening over het boek

Het boek is praktisch en heel toegankelijk geschreven. Het is een boek die voor mij persoonlijk veel heeft toegevoegd in mijn herstel. Juist door de vele oefeningen die het boek bevat én doordat het ook erg in gaat op omgaan met triggers.

 

Klinkt dit als een boek voor jou? Je kunt het via onderstaande link bestellen.
Het is een link waarmee Vitakracht een kleine commissie ontvangt en de site van kan blijven draaien, het kost jou niets extra. Het boek kost overal hetzelfde in verband met dat een vaste boekenprijs bij wet is geregeld. 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This