Waarom intermittent fasting niet zo goed is als je misschien denkt

Gepubliceerd op 17 januari 2021 om 20:00

 

Intermittend fasting is razend populair en wij krijgen er ook heel vaak vragen over. Op social media hebben we het ook al wel regelmatig onder de aandacht gebracht. Toen we zelf een online lezing bijwoonden van drs. Liesbeth van Rossum (ze is internist-endocrinoloog en hoogleraar op het gebied van obesitas en biologisch stressonderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam) werd deze vraag ook als een van de eersten gesteld aan haar. Het onderwerp leeft zullen we maar zeggen. 

Over het algemeen gesproken slapen wij in de nacht en leven overdag, daar gaan we dus ook vanuit. Als we opstaan moet we onze motor voorzien van brandstof zodat je genoeg energie hebt om al je bezigheden uit te voeren. Het 'probleem' met Intermittent fasting zoals je dat nu veel ziet, namelijk met het overslaan van het ontbijt, is dat je de zwaarte van je maaltijden legt op de middag en avond, eigenlijk net wanneer je het minste nodig hebt, met alle gevolgen van dien.

Die gevolgen? Dat je meer vet kan gaan opslaan door op het verkeerde moment te eten. Er is onderzoek gedaan onder soldaten, de ene groep sloeg het ontbijt over en de andere groep juist het diner. De gewichtstoename zat bij de groep die het ontbijt over sloeg. 

Het werkt voor veel mensen, dat hoor ik regelmatig, maar weet je hé, misschien voel jij je nog wel beter als je op een andere manier gaat vasten en het zwaartepunt verplaatst naar de ochtend en na je laatste hap van de avondmaaltijd niet meer eet tot aan de volgende ochtend.

Een goed eetritme is:

  • Stevig ontbijten met genoeg fruit
  • Tussendoor fruit met water en kruidenthee
  • Stevig lunchen met lekker ruim groente, evt wat fruit 
  • Niet te zwaar dineren met lekker ruim groente
  • Na de avondmaaltijd rond 18.00u geen eten meer

Dit antwoord hebben we telkens gegeven als de vraag over Intermittent Fasting werd gesteld en weet je wat zo leuk was, tijdens de online lezing die we dus bijwoonden werd hetzelfde antwoord gegeven: vasten is niet verkeerd, maar leg het zwaartepunt niet op de middag en avond, maar eerder op de ochtend.

Geef je lichaam wat het nodig heeft op het moment dat het, het nodig heeft en zorg dus dat je in de avond niets meer eet tot de volgende ochtend. Lastig? Niet als je eten gebruikt waar het voor is, namelijk je lichaam voorzien van brandstof.

 

 

 

 

Heb je iets gehad aan dit artikel over Intermittent Fasting?

 

We horen graag van je!


Meer voedingsweetjes


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.