Wat de pompoen zo gezond maakt

Gepubliceerd op 7 september 2020 om 09:30

Pompoen is in Nederland het hele jaar verkrijgbaar, maar het echte seizoen van de pompoen staat bijna voor de deur. Oktober en november dat zijn eigenlijk de echte maanden voor de pompoen. We vertellen je dan ook graag wat de pompoen zo gezond maakt en waarom je deze oranje patser dus lekker veel kunt eten de komende tijd.

Pompoenen zijn namelijk heel erg gezond en je kunt er heerlijke soep van maken, maar je kunt er nog veel meer mee dan dat! Wat niet iedereen weet is dat je ook de pitjes heel goed kunt gebruiken. Lekker om te roosteren, mega gezond en goed voor wat eiwitjes.

Wat er nog meer zo gezond is aan de pompoen, dat lees je hieronder!

Voedingswaarde pompoen (per 100 gram)

Kcal 14
Eiwit 0,7 gram
Koolhydraten 2,0 gram
Vet 0,2 gram
Voedingsvezel 1,0 gram 

Kalium 130 mg
Calcium 29 mg
Fosfor 19 mg
Magnesium 10 mg
IJzer 0,4 mg

Betacaroteen 142 ug
Vitamine K 1,1 ug
Vitamine C 14 mg

Gezondheidsvoordelen pompoen

De pompoen is een ideale groente als je wilt afvallen, want het is erg laag in calorieën, maar bevat wel lekker wat voedingsvezel. 
Dankzij die fijne vezels krijg je een lekker vullend gevoel en heb je niet direct weer trek. Pompoen heeft een zoetige smaak, maar weinig effect op je bloedsuikerspiegel, een ideale combinatie!

Daarnaast bevat pompoen lekker wat kalium en dit mineraal heeft een belangrijke rol als het gaat om het reguleren van de vochtbalans in ons lichaam en kan een gunstig effect hebben op de bloeddruk.

De bètacaroteen in pompoen zet zich om in ons lichaam in vitamine A en samen met de vitamine C die pompoen bevat is het een goede booster voor ons immuunsysteem. Daarnaast is vitamine A goed voor je ogen. 

Wat ons betreft genoeg reden om de pompoen lekker te gaan eten, half/eind september staat er een heerlijke pompoensoep op de planning voor de site. Houdt de site dus zeker in de gaten! 

Koken met pompoen

Wat kun je allemaal met pompoen? Eigenlijk ontzettend veel.

Zo kun je:

  • lekkere ovenschotels maken met pompoen
  • heerlijke pompoensoep maken
  • het roosteren
  • het verwerken in vegan stoofschotels
  • er pompoen curry mee maken
  • de pompoen vullen

Kortom je kunt met de pompoen heel veel kanten op

 

Woensdag geven we een online Masterclass over
Whole Food Plant based eten. Klik hier voor alle informatie!

 

Volg je ons al?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.