Waarom olie vet ongezond is!

Gepubliceerd op 31 augustus 2020 om 13:30

Olie, ja het is een onderwerp die nogal wat teweeg brengt. Want hé olie is toch gezond? Althans bepaalde varianten, zoals extra vierge olijfolie bijvoorbeeld. Eerlijk is eerlijk, zelf hebben we dat ook lang gedacht. Het is dus ook niet gek als jij dat ook denkt, daarom is dit artikel er ook om je te informeren over dit onderwerp.

Totdat we achter het werkelijke verhaal van vet en olie kwamen, binnen een whole food plantbased eetpatroon zit geen olie en de piramide sluit in de punt af met vet, oftewel dit moet het kleinste deel van je calorie inname zijn.

Olie bevat geen voedingsstoffen, en als het al iets bevat heel minimaal, het bestaat uit 100% vet. Een avocado, bestaat uit vet en een heleboel andere gezonde stofjes. Een olijf ook, maar bij olijfolie zijn al die gezonde stofjes van de olijf weg! Klinkt best een beetje logisch toch dat dit een andere werking heeft op je lichaam?

Vet verliezen is ook minder vet eten

Op het moment je vet rondom je cellen hebt zitten, heb je een lagere vetverbranding. Vet verbrand geen vet, in tegenstelling tot wat populaire diëten je soms wel proberen te vertellen. Vet in zijn hele pakketje heeft een andere werking op je lichaam, dan vet uit dierlijke producten en geraffineerde vetten (zoals olie), wat op zich ook logisch is.

Het hele pakketje is namelijk belangrijk in alles wat je eet, zoals ik wel vaker zeg: eten zoals de natuur het bedoeld heeft en niet de fabriek.

Dus eet gerust een olijf (op basis van water) of kokosnoot, maar laat de olijfolie en kokosolie staan. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld walnoten, eet gerust een walnoot, maar geen walnoten olie. Over die noten gesproken, ze zijn ook een gezonde bron van vetten.

Er is geen harde wet voor de hoeveelheid vet uit voeding, maar om een handvat mee te geven kun je uitgaan van ongeveer 10% van je calorie inname. Afhankelijk van hoe jouw levensstijl is, of je veel of weinig sport of je wilt afvallen of juist aankomen is dit dus voor iedereen anders.

Olie en ontstekingen

De balans tussen omega 3 en 6 is belangrijk voor een goede gezondheid. Je bent ze allebei nodig overigens, maar de mate waarin we omega 6 binnenkrijgen ten opzichte van omega 3 kan ongewenste ontstekingsprocessen veroorzaken. De wetenschap is niet helemaal eenduidig over de perfecte balans , maar idealerwijs zit de balans omega 6:omega 3 beneden de 3:1. Veel Nederlanders hebben een balans van 20:1 of hoger, onwenselijk dus en olie is hier een van de veroorzakers van. 

Olie zit ook in heel veel producten, dus zelfs als je geen fles olie in huis hebt (of margarine ;) ) krijg je snel teveel binnen. Kijk maar eens naar de pesto, het koekje dat je eet, de vegan kaas op je boterham, je boterham zelf, de kant-en-klare vleesvervanger en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn overigens vaak genoeg varianten zonder, maar je moet het wel even zoeken.

Om je een idee te geven in 100 gram zonnebloemolie zit ruim 700 keer zoveel omega 6 als 3, ook in olijfolie is die balans ruim 12 keer zoveel. 

Hoe bak je dan?

Die vraag krijgen wij regelmatig, maar hoe bakken jullie dan? Peter zegt altijd je mag het geen bakken meer noemen als je geen olie gebruikt, maar we garen ons eten in een laagje water. Dat zie je ook vaak in recepten staan. Dat is in het begin even wennen, maar we beloven we je....... het went! In de Healthy Vegan Academy leren we je met kookfilmpjes ook stap voor stap hoe dit werkt.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Adrienne Garber
10 maanden geleden

Hartelijk dank voor je goede en heldere reactie op mijn vraag over oliën en vetten. Ik heb me ingeschreven voor de Master class ip woensdag 9 september a. s

Trientje I De Veganistische Keuken
10 maanden geleden

Beste Adrienne, we vinden het fijn dat we je duidelijke informatie hebben kunnen geven over dit onderwerp. Ik heb je aanmelding zien binnenkomen, super leuk dat je erbij bent! Daar geven we nog veel meer informatie omtrent whole food plant based eten en wordt ook het onderwerp olie en vetten behandeld. Groet, Trientje