Havermout kent veel gezondheidsvoordelen!

Gepubliceerd op 3 augustus 2020 om 09:30

Havermout is een veel gebruikt ingrediënt omdat het zo gezond is en ook wij gebruiken het graag! Daarom vonden we het wel tijd worden voor een blog over havermout. 

Want wat maakt havermout nu precies zo gezond en waar kun je het voor gebruiken? Dat hebben we hieronder uitgebreid voor je beschreven. 

Haver en havermout zijn van nature glutenvrij, maar kan door het productieproces besmet raken met andere wel gluten bevattende granen. Als glutenvrij belangrijk voor je is, zul je dus wel even moeten kijken naar een glutenvrij gecertificeerde variant. Dan zit je helemaal safe!

Voedingswaarde per 100 gram

Kcal 373
Eiwit 12,8 gram
Koolhydraten 60,7 gram
Vet 7,3 gram
Voedingsvezel 7,3 gram

Kalium 300 mg
Calcium 70 mg
Fosfor 380 mg
Magnesium 128 mg
IJzer 4 mg
Koper 0,2 mg
Selenium 7 ug

Vitamine B1 0,60 mg
Vitamine B2 0,05 mg
Vitamine B6 0,12 mg
Vitamine B11 60 ug
Vitamine E 1,6 mg
Luteine 180 ug

Wat maakt havermout gezond?

Zoals je bij de voedingswaarde ziet bevat havermout lekker veel eiwitten, is het vezelrijk en rijk aan ijzer. Als je dan ook vitamine C rijke fruit toevoegt aan bijvoorbeeld je havermoutpap, dan neem je die extra goed op en hebt je alleen maar voordeel. 

Havermout is rijk aan bètaglucaan, dit is een oplosbare vezel die als een soort gel in je maag ligt en onder meer een gunstig effect heeft op je cholesterol. Uit onderzoek blijkt dat 3 gram bètaglucaan per dag, wat neer komt op 70 gram havermout, kan zorgen voor 7% verlaging van je LDL-cholesterol. 

Voor mensen die willen afvallen blijkt havermout ook een goede start van de dag, onder meer door de voedingsvezels en bètaglucaan die het bevat. Deze laatste kan de afgifte van peptide YY stimuleren en dat is een hormoon die in de darmen wordt aangemaakt en voor een verzadigd gevoel zorgt. 

Dat bètaglucaan een goed stofje is blijkt wel uit het ook kan helpen bij een lekkende darm (leaky-gut), omdat uit onderzoek blijkt de darmdoorlaatbaarheid afzwakt bij het eten van voeding waar bètaglucaan in zit. 

Havermout zorgt ook voor een goede regulering van de bloedsuikerspiegel, dat komt omdat er veel voedingsvezel in de havermout zit. 
Wanneer je regelmatig haver nuttigt, kan dat je insulinegevoeligheid verbeteren. 

Hoe zit het met fytinezuur?

Als je het over havermout hebt hoor je regelmatig dat het niet zo goed zou zijn omdat het fytinezuur bevat en dat je het zou moeten weken. Fytinezuur is een antinutriënt, dit zijn stoffen die de plant zelf aanmaakt om te kunnen overleven. Het is licht toxisch, maar kent ook belangrijke functies. Het belangrijkste is overdaad schaadt en varieer! Niets is alleen maar gezond of alleen maar ongezond. Over het weken van havermout heb ik in ieder geval geen wetenschappelijke onderbouwing kunnen vinden en havermout heeft zoveel gezondheidsvoordelen dat het eten ervan echt gezond is, mits je genoeg varieert!

Wat kun je met havermout?

Je kunt er heel veel mee, namelijk:

  • Havermoutpap van maken
  • Overnight oats maken
  • Smoothiebowls mee maken (check deze smoothiebowl)
  • Je kunt er mee bakken (check deze kokosrepen of tropische vruchtenmuffins)
  • Je kunt er repen mee maken
  • Je kunt er pannenkoekjes mee maken
  • Je kunt er crumble mee maken

Oftewel: je kunt er veel kanten mee op!

 

Wij geven volgende week zaterdagochtend een online Masterclass over Whole Food Plantbased
Wil je hier meer over weten? Klik dan hier!

 

 

Laat weten wat je van deze blog vindt!

Rating: 4 sterren
4 stemmen

Volg je ons al?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.