Waarom je meer bananen zou moeten eten dan je nu doet

Gepubliceerd op 18 mei 2020 om 20:30

Bananen hebben een dubbel imago, er zijn mensen die denken dat het dik makers zijn en dat je er verstopt van raakt en er zijn mensen die het juist een gezond product vinden. 

Wij aten zelf nooit speciaal veel bananen en niet omdat ze niet gezond zouden zijn, maar dat was gewoon zo. Daar is sinds een aantal weken verandering in gekomen, we eten kilo's bananen per week, iedere dag minimaal 2 tot 3 per persoon en soms nog wel meer.

Bananen hebben namelijk veel gezondheidsvoordelen, bevatten goede voedingsstoffen en lekker wat vezels (ja, hoezo je raakt er verstopt van). We vertellen je er alles over in deze blog!

Voedingswaarde in bananen

Per 100 gram (= 1 normale banaan zonder schil) bevat de banaan
92 Kcal
1.1 gram eiwit
20 gram koolhydraten
0,3 gram vet
1,9 gram voedingsvezel

Mineralen                          Vitaminen
374 mg kalium                   Vitamine E 0,2 mg
6 mg calcium                      Vitamine B1 0,04 mg
28 mg fosfor                       Vitamine B2 0,03 mg
28 mg magnesium            Vitamine B6 0,290 mg
0,3 mg ijzer                        Vitamine B11 8,6 ug
4 ug selenium                    Vitamine C 8 mg
2,5 ug jodium
0,25 mg zink

Bron: NEVO/RIVM

Wat maakt bananen verder zo gezond?
Buiten dat er dus veel voedingswaarde in zitten, zijn bananen ook rijk aan het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is verantwoordelijk voor het reguleren van de functies van slaap. Tryptofaan is de voorloper van belangrijke neurotransmitters, waaronder serotonine en melatonine. Serotonine is kort gezegd een geluksstofje en melatonine een slaapstofje. 

Dus de dag beginnen met een paar bananen is nog niet eens zo'n slecht idee, ze geven je energie en zo slaap je uiteindelijk in de nacht weer beter!

Maar de suikers dan?
Ja, in fruit en in bananen zitten fruitsuikers en deze hebben - helaas - bij sommigen een slechte naam. Alleen bevat fruit en dus ook bananen veel meer dan dat! Je eet niet alleen de fruitsuikers, nee je eet ook de vezels, voedingsstoffen en andere gezonde eigenschappen van die banaan en dat maakt dat je lichaam dat echt anders opneemt en verwerkt dan dat je alleen fructose zou eten. Dus maak je geen zorgen om de suikers, ons lichaam is gemaakt om groente en fruit te eten (en niet om heel veel bewerkt eten te eten)

Wat kun je allemaal met bananen?

We snappen best dat je in de ochtend meer wilt eten dan een paar bananen, gelukkig kun je ze prima in een smoothie verwerken. Daar gaan er met gemak 2 of 3 in en verder kun je er met een paar dadels lekker ijs van maken door ze in te vriezen en je kunt er natuurlijk bananenpannenkoekjes van maken. Je kunt ze toevoegen aan je overnight oats of je plantaardige yoghurt, je kunt er bananenbrood mee bakken en je kunt je boekweitpannenkoek er mee beleggen. Kortom je kunt er veel kanten mee op!

Conclusie

  • Bananen zijn rijk aan voedingsstoffen
  • Bananen bevatten tryptofaan, een belangrijke aminozuur voor je lichaam
  • Je gaat er beter van slapen
  • Bananen bevatten meer dan alleen fruitsuikers, ze zijn een totaal pakketje van gezonde stofjes
  • Je kunt veel kanten op met banaan en ze in veel gerechten gebruiken
  • Kortom: eet vanaf nu wat vaker banaan

 

Meer weten over gezond plantaardig eten?

Check deze link voor meer informatie 

Wat vond je van deze blog?

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Deel het gerust met anderen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »