Edelgistvlokken, wat is het en wat kun je er mee?

Gepubliceerd op 28 maart 2020 om 18:30

Toen wij begonnen met onze veganistische leefstijl, kregen we vaak de tip om edelgistvlokken te kopen. We moeten eerlijk bekennen dat het toch echt nog wel even heeft geduurd voordat we dat ook daadwerkelijk deden. Het was voor ons, tot dan toe, een onbekend product. Dat horen we van meer mensen die plantaardig willen gaan eten, dat ze het niet kennen. Tijd voor ons om er een artikel over te schrijven.

We vertellen je wat edelgistvlokken zijn, waar je het voor kunt gebruiken en waarom het een heel gezonde toevoeging is aan je maaltijd.


Wat zijn edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn vlokken van gedroogde en bewerkte gist. Nu horen we je denken, gist? Ja... maar niet gist om brood  mee te bakken. Dit is een inactieve variant en heeft geen rijzende werking. 

Waarom zijn ze zo gezond?

Edelgist bevat van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Dat zijn belangrijke vitaminen voor onze gezondheid, omdat ze o.a. bijdragen aan meer energie en het vergroten van onze weerstand. Daarnaast bevatten ze eiwitten en niet te vergeten voedingsvezels. 

Wat kun je er mee?

Doordat edelgistvlokken een nootachtige smaak heeft, zie je het vaak in gerechten waar je een kaassmaak aan wilt geven. Het doet een beetje denken aan de smaak van Parmezaanse kaas.  Om een echte kaassmaak na te bootsen, gebruik je het in combinatie met wat zout en nootmuskaat.

In welke gerechten gebruik je het?

Lekker in pastagerechten
Je kunt er pesto van draaien (check deze basis pesto)
We gebruikten het in onze linzensalade
Samen met cashewnoten kun je er een kaassausje van maken.

Oftewel het is een veelzijdig product. Om de gezondheidseigenschappen te bewaren moet je ze niet koken of bakken, want door verhitting gaat dat verloren. Als het voor een recept wel noodzakelijk is, kun je er vaak nog wel even wat overheen strooien voor de gezondheid (en ook voor de smaak).

 

Wij zijn benieuwd, gebruik jij ook weleens edelgistvlokken? Waar gebruik je het dan voor?
Laat het hieronder in een reactie weten, dat vinden we leuk (e-mailadres wordt niet getoond en niet gebruikt)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

«   »