Slowcooker: een musthave in de keuken?

Gepubliceerd op 7 januari 2021 om 09:15

Vorige maand kochten wij een slowcooker, eigenlijk om de reden dat we er zoveel goede verhalen over hoorden. We hebben we de slowcooker de afgelopen maand heel veel gebruikt om te kijken of het nu echt zo handig is en wat nu de voor- en nadelen zijn. We beschrijven het uitgebreid in deze blog. 

Wat is een slowcooker?

Laten we beginnen bij het begin, een slowcooker is een apparaat dat bestaat uit 3 onderdelen, een buitenpan, een binnenpan en een deksel. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, maar bij de simpele varianten heb je 3 standen: low, high en warmhoudstand die je met 1 knop kunt bedienen. Deze hebben wij zelf ook en dat werkt perfect vinden wij. Je hebt luxere varianten met een display, ingebouwde klok e.d. Dat zijn allemaal handige functies, maar maakt de prijs ook hoger. Dat is dus een beetje afhankelijk van wat je zelf wilt. 

Verder is het gewoon je eten in de pot stoppen en wachten tot het klaar is. De naam slowcooker doet al wel vermoeden dat het niet in 10 minuten klaar is en dat klopt ook, afhankelijk van welke stand je gebruikt en welke maaltijd je wilt bereiden is de slowcooker tussen de 4 en 10 uur bezig om je eten lekker gaar te krijgen. 

Wat kun je met een slowcooker?

In een slowcooker bereid je eten, dat mag logisch heten. Soepen, stoofpotjes en curry's zijn heel geschikt voor een slowcooker, je kunt namelijk niet bakken in een slowcooker. Je kunt er gerechten in maken die vocht nodig hebben, het hoeft niet heel veel te zijn, want doordat de slowcooker een gesloten systeem is door de deksel blijft het vocht in de slowcooker. 

De voor- en nadelen?

Wij zijn zelf heel enthousiast als het aankomt op de slowcooker, we hebben heel wat voordelen gemerkt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen nadelen zijn, komt eerst een rijtje voors:

 • Whole Food Plant-Based koken is heel makkelijk, je bent geen vetstof nodig 
 • Je eten kan niet verbranden, tenzij je natuurlijk geen vocht toevoegt.
 • Je hebt er geen omkijken naar, je doet het in een pan en wachten maar tot de tijd voorbij is
 • Smaken komen ontzettend tot zijn recht, doordat het de tijd krijgt om los te komen. Kruiden en specerijen komen ook optimaal tot hun recht.
 • Het is een heel gezonde manier van koken, doordat het op lage (constante) temperaturen kookt en alle sappen en smaken behouden blijven, blijven ook de voedingsstoffen grotendeels behouden. Je kookt het niet kapot om het zo te zeggen. 
 • Makkelijk schoon te houden

Alleen maar lof? Nou ja, het kan niet alles:

 • Snel een maaltijd nodig, dan is de slowcooker niet je beste partner
 • Je kunt er niet uitgebreid mee koken, want alles gaat in een pot; daardoor niet geschikt voor alle gerechten, want een aanrecht vol met slowcookers raden we je ook weer niet aan.
 • Je kunt er niet in bakken om bijvoorbeeld bruine uitjes te krijgen of iets dergelijks

Praktische tips

 • Voeg niet teveel vocht toe, je groenten, tomatenpuree/blokjes e.d. bevatten ook vocht dat vrij komt en doordat het een gesloten systeem is blijft dit ook in de pot. Bij soep is het natuurlijk wel handig om direct genoeg vocht toe te voegen. Maar twijfel je over de hoeveelheid vocht, begin dan met een beetje en voeg later nog wat toe mocht dat nodig zijn.
 • Maak direct wat meer (afhankelijk van hoe groot je slowcooker is natuurlijk), zo kun je ook direct mealpreppen. Nog meer gemak!
 • Gebruik het niet om je eten in op te warmen, daarvoor is het niet geschikt

 Een musthave in je keuken?

Dat moet je natuurlijk helemaal zelf bepalen, maar wij willen niet meer zonder. Je hoeft weinig moeite te doen om heerlijke gerechten op tafel te zetten en het is gewoon veel smaakvoller dan als je het op een normale manier hebt gekookt. Daarbij kun je gewoon ook even weg terwijl de slowcooker zijn werk doet, dus voor ons telt vooral: smaak, gemak op vele fronten en de gezonde manier van koken.

 

Deze hebben wij, lekker makkelijk en nu heel voordelig!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.