Zelf havermelk en kokosmelk maken

Gepubliceerd op 26 november 2020 om 14:45

Je kunt plantaardige melksoorten heel makkelijk zelf maken en naast dat het echt heel makkelijk is, is het ook nog eens goed voor je portemonnee.

We maakten de havermelk voor €0,15 per 1,5 liter en de kokosmelk voor €0,55 per liter. Dat is een stuk goedkoper dan in de winkel en niet geheel onbelangrijk, er zitten geen onnodige toevoegingen in zoals zonnebloemolie of middelen om het langer houdbaar te houden.

De kokosmelk was zelfs zo romig dat je het bovenste deel kon gebruiken als kokosroom. Het maken is zo gepiept en je hebt er meerdere dagen plezier van!

Het scheelt ook weer verpakkingsmateriaal wat ook weer beter is voor onszelf, maar ook voor de wereld om ons heen! Wij vinden duurzaam bezig zijn ook echt belangrijk, dat is ook de reden dat wij het initiatief van Green Friday, als tegen reactie op Black Friday ook zo graag steunen. Naast de korting die je tot 1 december krijgt op de Healthy Vegan academy, kopen we speciaal voor Green Friday per 5 aanmeldingen ook nog een boom via Trees for all, zodat we de wereld ook weer iets teruggeven! Klik hier om alles te weten over de Healthy Vegan Academy, alles om gezond plantaardig eten makkelijk te maken!

Kokosmelk

100 gram kokosrasp (vers geraspt van de kokosnoot)
1 liter kokend heet water

1. Zet het kokosvlees en kokend heet water op het vuur, staaf het met een staafmixer en laat het 2 minuten koken.
2. Zet het dan af en staaf het nog een keer met de staafmixer (of als je geen staafmixer hebt, doe je het in een blender), laat het afkoelen tot kamertemperatuur en staaf het dan nogmaals.
Door het vaker te staven komt er zoveel mogelijk los uit het kokosnotenvlees en dat verrijkt de smaak.
3. Als laatste zeef je er het kokosnotenvlees uit en klaar!
4. Bewaar het in een fles of karaf in de koelkast, zo kun je het later nog gebruiken.

Havermelk

100 gram havermout
1,5 liter kokend heet water

1. Zet de havermout met het kokend heet water op het vuur, staaf het met een staafmixer en laat het 1 tot 2 minuten koken.
2. Zet het dan af en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. 
3. Als het is afgekoeld staaf je het nog een keer met een staafmixer, heb je die niet dan kun je het ook met een blender doen en zeef dan de havermout er uit.
4. Bewaar het in een fles of karaf in de koelkast, zo kun je het later nog gebruiken.

 

 

 

Volg je ons al?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Magda Manshoven
7 maanden geleden

Hoelang kun je deze havermelk in koelkast bewaren.
Kun je er ook pudding van maken.

Trientje | De Veganistische Keuken
7 maanden geleden

De havermelk kun je 3 dagen ongeveer bewaren, daarna gaat de smaak wel hard achteruit. Ie kunt het gebruiken om pudding mee te maken, het is een lekkere volle havermelk.

Suzy
4 maanden geleden

Beste,
ik heb geprobeerd de havermelk te maken, helaas werd hij heel slijmerig en bitter. Op andere sites lees ik dat de havermout helemaal niet gekookt hoeft te worden. Dit heb ik nu ook zonder koken gedaan en dit smaakt veel beter! Waarom kiezen jullie er voor om het te koken?
Alvast bedankt!

Trientje I De Veganistische Keuken
4 maanden geleden

Hi Suzy, bedankt voor je bericht. Wat jammer dat het niet naar je smaak is geworden. Onze ervaring is dat het een stuk romiger werd, daarom hebben wij voor deze manier gekozen. Dat kregen we ook terug van anderen, maar er zijn zeker ook manier om het zonder koken te maken. Als dat beter is voor jou, is dat natuurlijk helemaal prima! Smaken kunnen verschillen :) Groetjes, Trientje