5 praktische tips om voedselverspilling te voorkomen

Gepubliceerd op 5 september 2020 om 13:30

Het is de verspillingsvrije week en als er ons iets aan het hart gaat, dan is het wel voedselverspilling. Want hé, hoe zonde is het dat eten wat je koopt weggegooid moet worden omdat het niet meer goed is. 

Want je verspilt niet alleen het voedsel, maar indirect ook water, energie, land en CO2. Dat is toch een beetje jammer.

Maar het is niet zo dat je alleen het milieu een handje helpt als je meer gaat letten op voedselverspilling, ook je portemonnee vaart er wel bij. In dit artikel geven we je daarom graag 5 praktische tips hoe je dit makkelijk kunt voorkomen.

1. Kijk niet alleen naar de THT-datum

Op elke verpakking staat het, de ten minste houdbaarheid datum, in het kort THT. De eerste T verraad al dat het wellicht langer houdbaar is. Het staat vaak ook op houdbare producten, dus het kan prima langer houdbaar en dus te gebruiken zijn. In veel gevallen gaat alleen smaak, geur of kleur achteruit en is het niet altijd onveilig om te gebruiken. Zet daarom al je zintuigen in om te kijken of je product nog goed is te gebruiken, ruikt het normaal? ziet het er normaal uit? smaakt het normaal? Als alle antwoorden ja zijn, kun je het prima gebruiken.

Dit geldt niet voor de TGT (te gebruiken tot) datum, die moet je voor de datum gebruiken of invriezen. Soms kun je ziekteverwekkers zoals bacteriën niet zien, ruiken of proeven en op die producten staat dan een TGT datum die je het beste wel aan kunt houden.

2. Ken je voorraad

Wat heb je allemaal in de kast staan en baseer daarop je boodschappenlijst. Heb je bijvoorbeeld een potje linzen die zijn datum bijna bereikt, dan kun je bijvoorbeeld een heerlijke spaghetti bolognese maken. Check je kast regelmatig, want wat naar achteren is geschoven is uit het oog en voor je het weet is het de datum verstreken en niet meer goed.

3. Bewaar het op de juiste temperatuur

Bananen, tomaat, paprika, komkommer, uien... het zijn zomaar wat groente en fruitsoorten die je het beste niet in de koelkast bewaard. 
Bladgroenten, kool, prei, bleekselderij.... zijn weer groentes die je juist beter wel in de koelkast kun bewaren.

Oftewel: weet waar je het best je spullen bewaard en voor je koelkast is 4 graden de beste temperatuur.

4. Doe boodschappen met een boodschappenlijstje

Met een boodschappenlijsje voorkom je dat je meer koopt dan je misschien zou moeten hebben. De winkel ligt vol met verleidingen en ze proberen van alles te promoten, juist om niet teveel overbodig eten in huis te hebben kan een boodschappenlijstje heel helpend zijn. Niet alleen tegen voedselverspilling, maar ook voor je portemonnee en lijn!

5. Ga meal preppen

We schreven laatst al een heel artikel over meal preppen, maar meal preppen zorgt dat je eigenlijk niet teveel kookt of als je dat wel doet dat je het dan voor een andere dag kunt gebruiken. Klik hier voor het hele artikel over meal preppen.Goed tegen voedselverspilling, maar ook voor je portemonnee en gezondheid. 3 vliegen in een klap!

 

Woensdag geven we een online Masterclass over whole food plant based eten.
Wil jij hier alles over weten? Check dan deze link!

 

Volg je ons al?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.