Print Friendly, PDF & Email

We hebben een natuurlijke behoefte aan zoet en daar speelt de voedingsindustrie perfect op in. Suiker is een goedkope grondstof én wij als mens hebben die natuurlijke behoefte, dus 1 en 1 is 2 voor de voedingsindustrie. Ik heb ook de tijd gekend dat ik in de avond nog naar de winkel ging om cola en chocolade te halen omdat er niets meer van zoet in huis was. Ik had geen energie meer, was mega onrustig en mijn lijf had wel de oplossing: suiker!

Toch is suiker in werkelijkheid niet de oplossing, het is eigenlijk de oorzaak dat je, je zo voelt. Het is verslavend én het werkt een goede gezondheid tegen. Maar goed, zo makkelijk is het nog niet om het te laten staan. Welke alternatieven kun je dan wel gebruiken om je natuurlijke behoefte aan zoet te bevredigen?

Wat doet suiker met je lichaam?

Laten we eerst beginnen met wat het nu precies met je lichaam doet? We hebben het hier dan natuurlijk over toegevoegde suikers.

  • Het zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Na inname van suiker krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel en die piek haalt je lichaam weer naar beneden door de inzet van insuline. Insuline wordt soms ook wel het vetopslaghormoon genoemd en dat komt omdat als insuline teveel in actie moet komen dat je lichaam dan vet gaat opslaan, vooral rondom je middel.
  • Suiker heeft een negatieve invloed op de opname van bepaalde mineralen, waaronder de opname van calcium en magnesium. Beide belangrijke mineralen voor ons lichaam, enerzijds voor het stevig houden van je botten, maar magnesium werkt ook als anti-stress mineraal genoemd.
  • Suiker is een voedingsbodem voor bepaalde soorten kanker, waaronder darmkanker.
  • De kans op ontstekingen in je lichaam neemt toe omdat suiker je immuunsysteem ontregelt.
  • Een overmaat aan suiker werkt uiteindelijk ook diabetes type II in de hand.
  • Suiker activeert het beloningscentrum in onze hersenen, het zorgt voor o.a. een verhoogde afgifte van dopamine en endorfine. Door het grote aanbod van suikerrijke producten, zorgt dit ervoor dat we de hunker naar suiker niet meer kunnen controleren en dat we er steeds meer van willen eten.

Zijn alle suikers slecht voor je lichaam?

Het antwoord is simpel, ja! Soms worden zaken als ahornsiroop of fructose als gezond bestempeld, maar dit is voor je lichaam uiteindelijk ook gewoon suiker én heeft dezelfde negatieve effecten. Suiker heeft heel veel verschillende benamingen, glucose-fructosestroop, fructosestroop, karamel, stevia, dextrose, maltodextrine en zo kan ik nog even doorgaan.

Hoe voorzie ik mijn lichaam in de behoefte aan zoet?

Ons lichaam is om goed te functioneren echt suiker, glucose, nodig en voor een optimale gezondheid haal je die uit FRUIT. Jouw cellen en organen hebben suiker, vitaminen, mineralen en vezels nodig om optimaal te functioneren. Fruit bied je daarin alles wat je nodig heeft. Lees hier meer over waarom fruit zo gezond is en je écht meer dan 2 stuks zou moeten eten.

Maar als ik diabetes heb dan kan ik toch niet zoveel fruit eten? Dat horen we vaak, in dit artikel leg ik daar meer over uit.

Kortgezegd: fruit is de enige leverancier van de nodige suikers die jouw lichaam dient! Alle andere suikers werken je lichaam tegen!

Wil je van jouw suikerverslaving af? Maandag starten we met de 21-dagen zonder suiker challenge in de Healthy Vegan Academy. Word vandaag nog lid, dat kan door de aanbieding van 2 maanden Healthy Vegan lidmaatschap OF schaf ons boek nu aan in de voorverkoop en je krijgt ook direct toegang.

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This