Salie is afgeleid van het Latijnse woord ‘salvere’ en dat staat voor ‘redden’ en ‘genezen’.
Volgens de oude Grieken en Romeinen was salie een van de meest geneeskrachtige planten op aarde. Daarnaast ook nog eens een lekkere smaakgever aan eten, daarom werd het wel hoog tijd om dit mediterrane wonderplantje een plek te geven in de rubriek ‘voedingsweetjes’.
Waarom is het zo goed voor je? Welke voedingsstoffen bevat het? Daarnaast niet te vergeten waar kun je het allemaal in verwerken? We vertellen je het allemaal in deze blog. Vind je kruiden helemaal interessant? Dan is de gratis HappyVeggie challenge ook iets voor je!
Wat maakt salie zo gezond?
Salie bevat allereerst krachtige antioxidanten. Rozemarijnzuur is daar een van, dit is een polyfenol, oftewel een sterk antioxidant. Maar het bevat nog meer antioxidanten, namelijk carnosol en carnosinezuur. Dit zijn belangrijke antioxidanten die onder meer je lever ondersteunen.
Sterk getrokken saliethee wordt ook ingezet als natuurlijk antibioticum bij verkoudheid en hoesten. Dit komt omdat de blaadjes een ontstekingsremmende en ontsmettende werking hebben.
Ook in tijden van stress kan een kopje saliethee veel goeds doen, als je het voor het slapen gaan drinkt, kan het je slaap bevorderen.
Welke voedingsstoffen bevat salie?
Naast de sterke antioxidanten bevat het ook een hoge dosis calcium, een portie van 10 gram bevat ongeveer 165 mg calcium.
Ook is het een ijzerrijk kruid en is het rijk aan kalium.
Daarnaast is ook vitamine A sterk vertegenwoordigd, want in 10 gram zit 30 mg van deze vitamine.
Welke soort?
Niet alle soorten salie zijn even krachtig, je kunt het beste Salvia officinalis nemen. Dit wordt ook wel de ‘echte’ salie genoemd.
Is het dan alleen maar gezond?
Zoals bij alle kruiden het geval is, overdrijf niet! Als je te grote hoeveelheden salie neemt, kan het juist tegenovergestelde werking hebben.
Zorg dus dat je het af en toe gebruikt. Wil je het als thee drinken, dan is een of twee koppen per dag voldoende.
Wat kun je met salie?
- Je kunt het gebruiken als thee
- Als smaakmaker in soep (zoals deze Portugese Sopa de legumes)
- Als toevoeging aan je bonenschotel
- In je aardappel-ovenschotel
- Het is lekker in combinatie met pompoen
- Serotonine en je fijn voelen - oktober 25, 2023
- Keto en psychische klachten - oktober 18, 2023
- Boekrecensie Complexe PTSS - juni 21, 2023