Print Friendly, PDF & Email

Resistent Zetmeel is een bijzonder type zetmeel. Gewone zetmeel wordt in je lichaam omgezet in glucose, wat ook ontzettend belangrijk is, maar dat ter zijde. Resistent zetmeel wordt niet omgezet en gaat via je maag én je dunne darm naar de dikke darm.

In de dikke darm vind een soort fermentatie plaats én zo heeft het een zeer positieve werking op je darmen. Maar welke gezondheidsvoordelen heeft het dan nu precies én ook niet geheel onbelangrijk, hoe krijg je het binnen?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel?

De goede bacteriën nemen toe
Doordat resistent zetmeel niet wordt afgebroken in de dunne darm én de dikke darm daardoor bereikt, heeft het een gunstige voedende werking op je darmen. Het werkt als een prebiotica in je darmen.

Het heeft een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel én insulinegevoeligheid

Alles wat je eet en drinkt heeft een bepaalde werking op je bloedsuikerspiegel, je wilt deze zo stabiel mogelijk houden omdat het voor je gezondheid gewoonweg het beste is. Je wilt geen vervelende energiedips, geen eetbuien en geen diabetes type 2 én dus die pieken voorkomen. Dat doe je door onbewerkt plantaardig te eten en lekker veel fruit te eten én resistent zetmeel te eten, want het verzadigd én heeft een positieve werking op je bloedsuikerspiegel. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het kan helpen om de insulinegevoeligheid van de cellen te verhogen.

Verbetering opname mineralen

Een onderzoek uit 1996 liet zien dat resistent zetmeel ook de opname van mineralen in je darmen kan vergroten, het gaat hier dan om de mineralen calcium, ijzer en zink. Het heeft een gunstig effect bij afvallen Het voordeel is dat je lekker lang verzadigd blijft, het bevat minder calorieen dan gewoon zetmeel én doordat het je bloedsuikerspiegel stabiel houdt ga je ook makkelijker vet verbanden.

In welke voeding zit resistent zetmeel?

Nu je weet hoe goed het voor je gezondheid is, wil je natuurlijk weten waar het in zit.

  1. Afgekoelde aardappelen
    Misschien denk je bij aardappelen juist, maar dat zijn tóch dikmakers? Nou afgekoelde aardappelen zetten zich om in resistent zetmeel én dan heb je ineens heel veel gezondheid. Uit onderzoek blijkt ook dat resistent zetmeel uit aardappelen misschien wel het meest gunstig is van allemaal voor de toename van de goede bacteriën in je darmen. Dit geldt trouwens ook voor zoete aardappel, bataat. Een lekkere aardappelsalade is dus best een goed idee. Heb je deze al gezien voor bij de BBQ?
  2. Groene bananen
    Groene bananen zijn bananen die ik het liefst laat liggen, ik vind ze gewoon niet echt lekker. Ze zijn alleen wel heel gezond omdat ze dus die resistent zetmeel bevatten. Hoe rijper ze zijn, hoe minder ze bevatten.
  3. Ongekookte havermout
    Je kunt havermout prima ongekookt eten, je kunt het bijvoorbeeld goed in je smoothie verwerken, maar ook als overnight oats gebruiken. Let er wel op dat je havermout het beste altijd een nachtje kunt laten weken en het vocht de volgende ochtend weggooien, dit omdat havermout wel rijker is aan fytinezuur, wat weer nadelige gezondheidseffecten kan hebben.
  4. Groene erwten
    Die kleine erwtjes hebben dus best wat gezondheid bij zich. Groene erwten kun je makkelijk uit de diepvries kopen en passen in allerlei gerechten. Voeg ze dus zeker toe om extra gezondheid in je gerechten te creëren. Ze kunnen ook heel goed in een ‘omelet’
  5. Kikkererwten
    Kikkererwten zijn makkelijk te verwerken in allerlei gerechten, je kunt er zelf hummus van maken, in soepen gebruiken zoals deze kikkererwten-noodlessoep én nog veel meer gerechten.
  6. Witte bonen
    Van alle peulvruchten die resistent zetmeel bevatten steekt witte bonen er met kop en schouder bovenuit. Lekker gebruiken dus in je gerechten!

Conclusie

Zorg voor voldoende producten met resistent zetmeel én ga lekker variëren, variatie is waar je, je buik en gezondheid het meeste plezier mee doet!

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This