Print Friendly, PDF & Email

Veel mensen zijn dol op chocolade en toch weten weinig mensen dat het eigenlijk een plant is, het gaat dan om de cacaoboon die daar van afkomstig is. Chocolade is iets dat veel mensen wel lusten, echter zit er verschil tussen gewone cacao en rauwe cacao.

Gewone cacao wordt hoger verhit en verliest zodoende meer van zijn goede voedingsstoffen. Daar kom je ook direct uit bij het antwoord waarom rauwe cacao duurder is dan gewone cacao, het proces om gewone cacao te verkrijgen is vele malen makkelijker en dus goedkoper.

In deze blog vertellen we je graag waarom rauwe cacao iets is dat echt in je keukenkastje zou moeten staan.

Bomvol voedingsstoffen

Laten we beginnen met een overzicht van alle voedingsstoffen.

Per 100 gram bevat rauwe cacao

379 kcal
18,5 gram eiwit
10,5 gram koolhydraten
21,7 gram vet
34 gram voedingsvezel

1500 mg kalium
150 mg calcium
600 mg fosfor
525 mg magnesium
10,5 mg ijzer
1 ug selenium
2,8 ug jodium

Bron: NEVO-online versie 2019/6.0

Zoals je ziet veel goede voedingsstoffen, waaronder veel mineralen.
Belangrijke mineralen als ijzer, calcium, kalium en magnesium zijn zeer rijkelijk vertegenwoordigd.

Naast deze voedingsstoffen bevat rauwe cacao ook diverse anitoxidanten die goed zijn voor je hart- en vaatstelsel.
Je hebt vast ook weleens gehoord dat je van chocolade eten gelukkiger wordt? Dat kan kloppen omdat rauwe cacao fenylethylamine bevat, dat is een lichaamseigen stof die je ook aanmaakt als je bijvoorbeeld verliefd bent! Dat is nog eens geluk hebben!

Alleen maar goed nieuws? Ja, wat betreft het verhaal over rauwe cacao, maar niet als het aankomt op je favoriete chocoladereep in de winkel. Doordat deze doorgaans veel suiker bevat, haalt dat de gezondheidseffecten erg naar beneden.

Wat kun je allemaal met rauwe cacao?

Eigenlijk heel erg veel. Je kunt ze toevoegen aan je smoothie, toevoegen aan je havermout ontbijt, aan je pannenkoekjes, maar je kunt er ook lekkere snacks mee maken. Zoals wij gisteren deden, met de rauwe cacao balletjes

Je hebt ook rauwe cacaonibs, die kun je gebruiken als een soort hagelslag en kun je ook in bijvoorbeeld je plantaardige yoghurt doen.

Conclusie

Rauwe cacao is anders dan gewone cacao
Rauwe cacao zit bomvol voedingstoffen, waaronder belangrijke mineralen
Rauwe cacao maakt daadwerkelijk gelukkig door het stofje fenylethylamine
De chocoladereep uit de winkel is helaas minder gezond door de grote hoeveelheid suiker die het bevat
Je kunt er heel veel mee en lekker veelvuldig gebruiken

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This