Print Friendly, PDF & Email

Pistachenoten zijn gezond en ze hebben alles wat je wilt, ze hebben een lekkere smaak, zitten bomvol voedingsstoffen én hebben verschillende gezondheidsvoordelen. De pistache heeft zijn eigen dag, 26 februari is het pistachedag én met de opsomming waarmee ik begon is dat wij mij betreft ook zeer terecht. Morgen komen we ook nog met een heerlijk recept, want je kunt vele kanten op met pistachenoten. Je kunt het ook toevoegen aan je salade, je kunt er mee bakken, je kunt er pistacheijs van maken én we zagen een tijdje geleden zelfs een heerlijke pistachepesto. Je kunt er lekker veel kanten mee op, maar eerlijk is eerlijk, gewoon uit het vuistje zijn ze ook heel erg lekker.

Voedingswaarde pistachenoten

Pistachenootjes zijn allereerst enorm voedzaam, 35 gram pistachenootjes bevatten:

  • 178 kcal
  • 7,1 gram eiwit
  • 2,9 gram voedingsvezel
  • 39 mg calcium
  • 41 mg magnesium
  • 1,3 mg ijzer
  • 0,35 mg Vitamine B6
  • 1,4 mg vitamine E
  • 1 ug jodium

Gezondheidsvoordelen pistachenoten

Anitoxidanten

Pistachenoten zijn rijk aan antioxidanten, meer dan de meeste andere noten en zaden. Ze bevatten vooral een hoog gehalte aan de antioxidanten luteine en zeaxanthine, dit zijn belangrijke stofjes voor een goede gezondheid van onze ogen.

Eiwitten

Amandelen scoren hier nog net iets beter, maar op de 2e plek staat dan toch de pistachenoot qua eiwitgehalte. Daarnaast bevatten ze wat minder calorieen dan bijvoorbeeld walnoten, maar meer essentiële eiwitten. Hoewel de inname van eiwitten zwaar wordt overschat, zijn ze natuurlijk wel nodig om binnen te krijgen én de pistachenoot is daar een goede bron voor.

Vezels

Pistachenoten bevatten bijna 3 gram vezels per portie van 35 gram. Vezels zijn ontzettend belangrijk voor een goede (darm)gezondheid én iets waar veel Nederlanders een tekort aan hebben. De aanbevolen hoeveelheid ligt tussen de 30 en 40 gram per dag, maar veel Nederlanders komen niet verder 23 gram volgens de Maag Darm Lever Stichting.

Pistachenoten kunnen zorgen voor positieve effecten op de toename van het aantal bacterien die korteketenvetzuren, zoals butyraat, kunnen produceren. Onderzoek laat zien dat het risico afneemt op spijsverteringsaandoeningen, op hartziekten, maar ook op bepaalde soorten kanker. Uit studie blijkt dat de verhoging van de butyraatbactieren groter is bij het eten van pistachenoten dan amandelen.

Pistachenoten hebben een gunstig effect op cholesterol en bloeddruk

Onderzoeken tonen aan dat pistachenoten een gunstig effect kan hebben op het verlagen van de “slechte” LDL cholesterol en verhogen van de “goede” HDL-cholesterol. Daarnaast hebben pistachenoten een gunstig effect op onze bloeddruk, ze lijken de bloeddruk meer te verlagen dan andere noten.

Wetenschappelijke referenties

J.M.W. Wong et al. “Colonic Health: fermentation and short chain fatty acids” Journal of Clinical Gastroenterology (2006)

M. Uhkanova et al. “Effects of almond and pistachio consumption on gut microbiota composition in a randomised cross-over human feeding study” The British Journal of Nutrition (2014)

N. Mohammadifard et al. “The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials” The American Journal of Clinical Nutrition (2015)

G. Lippi et al. “More pistachio nuts for improving the blood lipid profile. Systematic review of epidemiological evidence” Acto Biomedica (2016)

 

 

 

Laatste berichten van Trientje Blenkers-Klein (Toon alles)

Pin It on Pinterest

Share This